IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Požarevački mir

Wikimedia Commons
23.04.2020.
u 09:14

Odredbe ugovora priznale su osmansku vlast nad Morejom, što je teško oštetilo Veneciju.

Prvih dvadeset godina 18. stoljeća obilježava brzo propadanje osmanske sile, do kojega je ponajviše došlo zbog zastarjele unutarnje strukture osmanske države. Od 1714. do 1718. godine Turci su uspješno vodili ratove protiv Venecije u Grčkoj i na Kreti, ali ih je kod Petrovaradina, Temišvara i Beograda 1717. godine porazila austrijska vojska predvođena Eugenom Savojskim. Stoga su u srpnju 1718. godine Habsburška Monarhija, Mletačka Republika i Osmansko Carstvo morali potpisati mir u Požarevcu kojim su završeni mletačko-turski (ili Drugi morejski rat, 1714. – 1718.) i austro-turski rat (1716. – 1718.).

Odredbe ugovora priznale su osmansku vlast nad Morejom, što je teško oštetilo Veneciju. No sultan je caru morao dati neka područja na Balkanskome poluotoku, čime je određena sudbina Habsburške Monarhije. Što se tiče obrane Ugarske od Osmanlija, uspjeh je bio velik, a habsburške vojne granice određene su rijekama Savom, Dravom i Dunavom. U Požarevcu je 2004. godine, u neposrednoj blizini mjesta gdje je potpisan Požarevački mir, na brdu Tulba, postavljeno spomen-obilježje od kamenih blokova teških više od 15 tona, s ciljem da se čuva uspomena na ovaj važan povijesni događaj.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u srpnju 2019.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije