VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Potopljen Graf von Spee 1939.

GS
Foto: Bundesarchiv
08.12.2014.
u 05:43

Bio je to dramatičan kraj nacističkoga gusara

U vodama nedaleko od urugvajske luke Montevideo predvečer 17. prosinca 1939. odjeknula je strahovita eksplozija. Njemački džepni bojni brod “Admiral Graf von Spee” pretvorio se u golemu buktinju i počeo polako tonuti. Bio je to dramatičan kraj nacističkoga gusara koji je tijekom svoga krstarenja Atlantikom na samom početku Drugoga svjetskog rata potopio 50 tisuća tona britanskog brodovlja. Iako nadmoćna na kopnu, Njemačka je ušla u rat sa slabim pomorskim snagama. Zapovjednik flote admiral Reder planirao je do 1942. izgraditi 250 podmornica, 13 bojnih brodova i četiri nosača zrakoplova. Taj je plan propao jer je Hitler krenuo u napad tri godine prije njegova ostvarenja. Reder se zato orijentirao na užurbanu izgradnju podmornica i gusarske akcije ratnih brodova među kojima je bio i Graf Spee. Bila je to iznimno snažna borbena jedinica, brza, oklopljena i s topovima od 280 mm. Toj sili nije se mogla suprotstaviti nijedna saveznička krstarica. Na dan izbijanja Drugog svjetskog rata zapovjednik njemačkog džepnog bojnog broda Graf Spee, Hans Langsdorff dobio je zapovijed da isplovi na Južni Atlantik sa zadaćom da uništava savezničke trgovačke brodove.

Uz obalu Južne Amerike u gusarskom krstarenju potopio je devet trgovačkih brodova. U potrazi za njemačkim gusarom saveznici su angažirali tri nosača aviona, tri bojna broda i šesnaest krstarica. Poslije velike potrage, britanski komodor Harwood otkrio je opasnog neprijatelja i u vodama blizu ušća rijeke La Plate postavio mu zasjedu sa svoje tri broda: teškom krstaricom Exeter, te lakim Ajax i Achilles.. Razvila se žestoka bitka u kojoj su topnici s Grafa Speea svojim teškim topovima pretvorili u olupinu krstaricu Exeter te oštetili druga dva broda usmrtivši 72 mornara. No i njhov brod pogođen pa j njemački zapovjednik potražio spas u luci Montevidea, u neutralnome Urugvaju...

O ovoj i ostalim temama pročitajte u novom 45. broju magazina Vojna povijest koji je na kioscima za samo 19,99 kuna od petka, 5. prosinca!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije