UVODNIK NOVOG BROJA

Potičemo raspravu o ustroju hrvatske vojske u ranom srednjem vijeku

Rat
Foto: Wikimedia CC
02.11.2016.
u 20:29

Nazor u uvodu jasno naznačuje: „Problemu hrvatske vojne povijesti u ranom srednjem vijeku, a napose pitanju mogućega ustroja hrvatske vojske u tom razdoblju, u historiografiji je posvećena relativno slaba pažnja pa se može primijetiti da je taj dio hrvatske povijesti prilično nepoznat.

Naslovnica ovog broja VP-a svakako je neuobičajena, takvu još nismo imali. U časopisu još nismo imali jednu ovakvu jaku temu iz hrvatskog ranog srednjovjekovlja. Štoviše, na naslovnici nema najave ni za jednu temu iz Drugoga svjetskog rata! Zamislite, VP čak može u jednom broju i bez toga. Što ne znači da tih tema nema u sadržaju časopisa. Ali ova naša glavna tema broja zaslužuje veliku pozornost jer se radi o temi i vremenu koje je jedno od najnepoznatijih i najneistraženijih dijelova hrvatske povijesti. Ali osim što je o tome jako teško pisati, prije objavljivanja teksta postavilo se i pitanje, kako i čime tekst uopće ilustrirati? Jer iz onog doba nemamo nikakve ilustracije, a tekst ne može u časopis bez nekih slika. Stoga smo morali iskoristiti ono što imamo, improvizirati, neke već poznate slike ponovno objaviti.

Zatim, mnogima će biti čudno da o ovoj temi piše dr. sc. Ante Nazor koji je već godinama ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Ali  oni iz struke znaju da se Nazor ranije bavio ovom ranosrednjovjekovnom problematikom, da je pisao i objavljivao, pa je tako i temu ovog broja ranije već objavljivao, a mi smo njegov tekst prilagodili za naš časopis kako bi o njoj mogao čitati što širi krug ljudi, a ne samo uski krug znanstvenika povjesničara.

Nazor u uvodu jasno naznačuje: „Problemu hrvatske vojne povijesti u ranom srednjem vijeku, a napose pitanju mogućega ustroja hrvatske vojske u tom razdoblju, u historiografiji je posvećena relativno slaba pažnja pa se može primijetiti da je taj dio hrvatske povijesti prilično nepoznat. Glavni razlog tome vjerojatno su malobrojni i podacima o vojnoj povijesti oskudni izvori iz toga razdoblja te zaokupljenost historiografije suvremenijim događajima. Zbog toga ovaj rad pokušava potaknuti raspravu o mogućem ustroju hrvatske vojske u ranom srednjem vijeku.“ I baš to, želimo potaknuti daljnju raspravu na ovu temu! Stoga, javite nam se kad pročitate Nazorov tekst!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije