IZ NOVOG BROJA

Pošta u vojsci i ratnome sukobu

VP
20.11.2018.
u 07:56

Nekako se za razdoblje Prvoga svjetskog rata može pronaći najviše razglednica i dopisnica, a to i ne čudi s obzirom na to da je za vrijeme rata pošta jako dobro funkcionirala.

U ovome broju „Vojne povijesti“ pozabavit ćemo se temom pošte bez koje se ne može zamisliti nijedna vojna organizacija ili ratni sukob. Najstariji sačuvani oblik pošiljke s omotom potječe još od Babilonaca (oko 2000. godine prije nove ere), koji su svoje poruke, da se ne bi oštetile pri prijevozu, omotavali pečenom glinom, tako da je primatelj pošte prvo morao razbiti glineni omotač kako bi mogao pročitati poruku.

U srednjem vijeku pisma su se pisala na papiru te pečatila voskom, a kuverte kakve danas poznajemo nastale su pojavom britanske i francuske poštanske službe u 17. stoljeću. U početku je pošta služila kao glasnička služba s ciljem prijenosa informacija i zapovijedi između postrojbi i pojedinaca na bojištu, ali i izvan njega. Iako pošta podrazumijeva i razne telefonske, telegrafske i slične uređaje, mi ćemo se ovdje bazirati samo na pisani trag. Nekako se za razdoblje Prvoga svjetskog rata može pronaći najviše razglednica i dopisnica, a to i ne čudi s obzirom na to da je za vrijeme rata pošta jako dobro funkcionirala, a to je bio možda i jedini način da se vojnici jave svojim domovima. Čak i za vrijeme zarobljeništva austrougarski vojnici mogli su se putem pošte Crvenoga križa javljati svojim obiteljima u Hrvatsku, tako da se danas mogu pronaći i brojna pisma iz zarobljeništva u Rusiji.

Naravno da je to vrijeme obilježeno i jakom cenzurom te je svaka kuverta ili dopisnica dodatno pregledavana te je na nju udaren žig pregleda. U to vrijeme izdavan je i velik broj dopisnica u razne humanitarne svrhe kako bi se prikupila dodatna sredstva za potrebite. Najčešće korišteni motivi bili su razne karikature, portreti, fotografije brodova i zrakoplova koji zapravo postaju odlični dokumenti toga vremena. Nekako smo osjećaja da je u kasnijem razdoblju, a ovdje mislimo na Drugi svjetski rat, manje izdanih razglednica te se one većinom odnose na propagandu, tako da i mi u Muzeju vojne i ratne povijesti zasad nemamo puno razglednica vezanih za to razdoblje.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2018. 


 

Komentara 1

JA
Janicearrion
21:42 28.11.2018.

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije