Vojna Povijest
28°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Arhivi su dostupni i mnogi dokumenti deklasificirani. Sudetska kriza je razriješena tako da su glavne sile potpisale suglasnost Njemačkoj da prisjedini te djelove Čehoslovačke . Pošto su glavne obranbene instalacije države Čehoslovačke bile u tim oblastima i povlačenje vojske pred ... prikaži još! Prag a ulaskom Njemaca u Sudete stavljen u poziciju obrane i Slovačka proglašava neovisnos pozivajući Njem.vojsku da ih "branu". Češka kapitulira. Uslijedi dioba plijena u koju se uključiše i prvi susjedi Mađarska i Poljska, dobiši djelove od Njemačke. Dioba plijena je bila tako razrađena da se doimalo da Varšava i Berlin se ljube te 1938 al nedugo posle krenuše trzavice između. Hitler je bio bjesan na susjeda da nepoštuje dogovor i zahtjevao je koridor prema istočnoj Pruskoj, grmio je do trena kad se jasno moglo isčitati Njemački princip. Članak jasno prikazuje da je Poljska sklopila vojni savez s Parizom i Londonom al se prešućuje da je i Berlin se dogovorio s Moskvom. Slijede vojne pripreme koje kulminiraju vojnim sukobom, sukobom u kojem su Njemačka i SSR podjelile i izbrisale jednu Evropsku državu . Zašto sam komentirao; sustavno se prešućuje napad SSSR na Poljsku i sustavno se ponavlja ista povjesna priča bez da se malo zagrebe po otvorenim spisima i arhivima koji crno bjelom tekstu daju nijansu sive pa i pokoju boju.

Još iz rubrike Vojna povijest

IZ NOVOG BROJA

Karlobag u Domovinskom ratu

UVODNIK NOVOGA BROJA

I danas o Bismarcku i njegovoj nepotopivosti kolaju brojne legende, nakon što je potopio najpoznatiji britanski ratni brod - The Mighty Hood

NOVE KNJIGE

Sve o najpoznatijim njemačkim bojnim brodovima