SVJETSKI EKSKLUZIV

Pogledajte podvodnu snimku aviona Ju 87 "Stuke"

Stuka
Foto: Igor Miholjek/Hrvatski restauratorski zavod
1/2
06.10.2014.
u 12:28

U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu tri talijanska zrakoplova tipa Ju 87Riz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo) 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno na hidroeskadrilu jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice razmještenu u uvalama oko Jadrtovca.

I ove je godine, tijekom vikenda od 12. do 14. rujna, u organizaciji Braniteljske zadruge Ruža Hrvatska na otoku Žirju održano tradicionalno obilježavanje obljetnice šibenske bitke iz Domovinskog rata. Proslava je bila skromnija nego prijašnjih godina zbog katastrofalnih vremenskih uvjeta koji su napravili velike materijalne štete priobalju i otocima Šibensko-kninske županije. No tom je prilikom ipak izvršeno nekoliko planiranih zarona u podmorje Žirja, u organizaciji Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ronilačkog kluba ZG – SUB iz Zagreba i Vojnog muzeja MORH-a.

Uz već poznate lokalitete, bila je planirana provjera nekoliko novih pozicija na koje je bila uputila ribarska zajednica. Na veliko iznenađenje ronilaca, na jednom od lokaliteta s južne strane otoka otkriven je izuzetno vrijedan nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 „Stuka“ iz Drugoga svjetskog rata! Avion je bez motora, koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u vodu. Preostali dio aviona potpuno je čitav i u vrlo dobrom stanju, čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno. Motor se nalazi u blizini.

Uz „Leteću tvrđavu“ B-17 kod Visa, ovo je tek drugi zrakoplov u podmorju Republike Hrvatske koji je pronađen praktički čitav. Vrijednost ovog nalaza je u svjetskim okvirima budući da su od ukupno 5709 proizvedenih zrakoplova ovog tipa sačuvana tek dva, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su iz podmorja Norveške i Grčke izvađene i izložene dvije olupine Ju 87 u daleko lošijem stanju od„žirjanskog“ Junkersa.

Prema dostupnim povijesnim podacima, najvjerojatnije je riječ o zrakoplovu Ju 87R-2 ratnog zrakoplovstva Italije koji je topovskom paljbom oštetila protuzrakoplovna obrana Kraljevine Jugoslavije u Travanjskom ratu 1941. te se morao prisilno spustiti na površinu mora.

U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu tri talijanska zrakoplova tipa Ju 87Riz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo) 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno na hidroeskadrilu jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice razmještenu u uvalama oko Jadrtovca. Tom prilikom pogođena su dva Ju 87. Jedan od njih se srušio, pri čemu su pilot i strijelac-radist poginuli. Drugi Ju 87 zbog oštećenja bio je prisiljen sletjeti na morsku površinu, da bi na dnu mora ostao sakriven od znatiželjnih očiju sve do današnjih dana.

Nesumnjivo je da je ovako vrijedan nalaz potrebno osigurati do trenutka kada se stvore uvjeti za pažljivu restauraciju zrakoplova i njegovo izlaganje kao posebno vrijedan muzejski eksponat.

Ključne riječi

Komentara 1

CA
code.ace
21:10 06.10.2014.

Super pronalazak ,,,To bi trbalo izvaditi iz mora.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije