Drugi svjetski rat

Podravska republika

Podravska republika
Vojna povijest
05.11.2013.
u 19:05

70 godina od partizanskog osvajanja Koprivnice 1943.

Pad i kapitulacija Italije 8. rujna 1943. prouzročili su novi razmještaj ustaško-domobranskih i njemačkih postrojbi. I iz same Podravine upućene su vojne snage na područje NDH koje je do tada bilo pod protektoratom Italije. Izravna posljedica tog razmještaja bila je slabljenje vojne moći ostatka vojnih snaga NDH u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Partizani su osjetili prigodu za akciju, napose nakon što im se povećao i priljev ljudstva. Do tada su već zauzeli Varaždinske Toplice, Ludbreg i druga manja mjesta. Koprivnica je ostala sve izoliranija od ostalog dijela države. Zapovjedništvo Prvog zbornog područja u Zagrebu izvijestilo je još 4. listopada Glavni stožer oružanih snaga NDH da postoji stvarna opasnost od napada na Koprivnicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije