IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Početak Falklandskoga rata

Wikimedia Commons
22.04.2021.
u 08:12

Najkrvavija epizoda toga spora odigrala se 1. travnja 1982. kada je argentinska flota stigla u luku San Felipe, na Istočnim Falklandima.

Falklandski otoci ili „Las Malvinas“, kako ih Argentinci nazivaju, predmet su spora između Argentine i Velike Britanije koji traje već više od dvjesto godina. Argentina je od Španjolske početkom 19. stoljeća naslijedila skupinu otoka u južnome Atlantiku, no Ujedinjeno Kraljevstvo ilegalno je 1833. godine okupiralo Falklandsko otočje.

Argentina nikad nije prihvatila taj događaj te i dalje smatra da je otočje neodvojiv dio njezina teritorija. Najkrvavija epizoda toga spora odigrala se 1. travnja 1982. kada je argentinska flota stigla u luku San Felipe, na Istočnim Falklandima. Kao odgovor na to, Velika Britanija poslala je brojniju i naoružaniju vojsku te se nakon dvomjesečnoga sukoba, u kojemu je poginulo više od 600 argentinskih i više od 200 britanskih vojnika, argentinska vojska povukla i prepustila Britancima kontrolu nad otočjem. Argentina još uvijek pokušava diplomatskim putem povratiti Falklandsko otočje, bez obzira na referendum koji se proveo 2013. godine i u kojemu se 99 posto stanovništva otoka izjasnilo da želi ostati pod britanskom zastavom, unatoč 13 tisuća kilometara udaljenosti od Velike Britanije.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u travnju 2020.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije