POSTROJBA

Pješačka pukovnija "Hoch-und Deutschmeister" Nr. 4

New York Public Library
22.07.2021.
u 08:10

Godine 1915. sve pukovnije izgubile su svoja dodatna i počasna imena pa im je od imena ostao samo ranije dodijeljen broj. Od tada se pukovnija službeno zvala Pješačka pukovnija br. 4.

Pukovnija je osnovana 1696. godine ugovorom između cara Leopolda I. i Velikog meštra Teutonskog reda Franza Ludwiga von Pfalz-Neuburga, a u početku se zvala "Pfalz-Neuburg-Teutschmeister", ali je ubrzo ostao samo naslov "Teutschmeister". Pukovnija je regrutirana u Frankoniji i okupljena u Donauwörthu da bi bila primljena u carsku službu 3. lipnja 1696.

Pukovnija je sudjelovala u Velikom turskom ratu i veći dio vremena bila je raspoređena u Erdelju. 11. rujna 1697. pukovnija Teutschmeister sudjelovala je u prvoj velikoj bitki, onoj kod Sente 1697. Pukovnija se u toj bitki iznimno istaknula, pa je car, na izvještaj princa Eugena Savojskog, izdao zahvalnicu i priznanje tadašnjem zapovjedniku puka Damianu Hugu Freiherru von Viermundu zu Neersenu.

Godine 1717. godine u bitki kod Beograda poginuo je zapovjednik Damian Casimir von Dalberg. U Sedmogodišnjem ratu pukovnija je sudjelovala u bitki kod Kolina pa je datum 18. lipnja 1757. godine postao i dan pukovnije . Nakon ovog rata područje Bečke šume i bečkih predgrađa dodijeljeno pukovniji, nakon čega se ona pretvara o u Bečku dvorsku stražu.

Kada su 1769. uvedeni matični brojevi za pješačke pukovnije, puk je dobio broj 4. Pukovnija je bila u vlasništvu Velikog majstora Teutonskog reda, čija je titula od 1530. do 1929. kolokvijalno glasila "Hoch- und Deutschmeister", tako da je 1814. naziv pukovnije službeno promijenjen u "Hoch- und Deutschmeister". Nakon što je red izgubio suverenitet 1806. godine, zapovjedništvo je preuzeo habsburški nadvojvoda do 1918.

U kolovozu 1914., malo prije početka Prvog svjetskog rata, pukovnija (sastavljena 95% od Nijemaca) pripadala je II. armijskom korpusu i bila je smještena u Beču. Zapovjednik je bio pukovnik barun Ludwig von Holzhausen.

Godine 1915. sve pukovnije izgubile su svoja dodatna i počasna imena pa im je od imena ostao samo ranije dodijeljen broj. Od tada se pukovnija službeno zvala Pješačka pukovnija br. 4.

Foto: New York Public Library

Ilustracija: Obristwachtmeister (bojnik) pukovnije „Hoch- und Deutschmeister“, 1710. New York Public Library.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije