Povijest oružja

Pištolji i revolveri Japanskog Carstva

Pištolji i revolveri Japanskog Carstva
Vojna povijest
27.04.2012.
u 22:49

Kratko vatreno oružje odraz je vremena i prostora u kojemu se zateklo mlado Carstvo te težnje što bržem osuvremenjivanju svih rodova vojske

Nastanak Japanskoga Carstva značajno je ubrzao gospodarski razvoj do tada feudalno ustrojene zemlje te je ono ubrzo postalo važna svjetska sila. Tijekom 19. stoljeća Japan je postao jedina nezapadna država koja je provela opsežno i značajno osuvremenjivanje. Pod geslom „obogatite zemlju, ojačajte vojsku“ novostvoreno je Carstvo nastojalo kroz ubrzanu industrijalizaciju što više militarizirati cijelu zemlju. Novostvorena gospodarska moć posljedično je dovela i do osvajačkih ambicija. Agresivna japanska politika svoje je korijenje vukla iz vješte kombinacije tadašnjih suvremenih političkih svjetonazora i tradicionalističkih vrijednosti s time da su velika uloga vojske i kult carske ličnosti naslijeđe japanske feudalne kulture. Nasušna potreba za vitalnim sirovinama uz pojačane imperijalističke namjere koje su se ogledale kroz prizmu želje za dominacijom i ovladavanjem interesnim područjima cjelokupnoga prostora Pacifika i gotovo cijele Azije, najvažniju državu Istoka uvodi u niz vojnih sukoba koji će svoju kulminaciju i završetak doživjeti bacanjem atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki!

Ključni trenutak treba tražiti u 19. stoljeću kroz reformatorsko geslo „Bogata nacija, snažna vojska“ za vrijeme vladavine cara Mutsušita tijekom Meiji razdoblja kada je Japan počeo postajati jedina azijska država koja se mogla natjecati sa starim, europskim kolonijalnim silama. Ubrzano osuvremenjivanje zahvatilo je prije svega državnu upravu, industriju te napose vojsku, mornaricu i zrakoplovstvo na kojima se širenje Carstva i temeljilo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije