UVODNIK NOVOGA BROJA

Ovaj je broj sav u znaku Francuza - Slivarić, dalmatinska sablja, mušketiri

VP
05.02.2022.
u 10:49

I nakon 130 brojeva našeg magazina, mi i dalje donosimo nove teme, nove priče, mahom dosad neispričane, neobjavljene, ili malo poznate široj javnosti, i to je najveća vrijednost VP-a svih ovih godina.

I nakon 130 brojeva našeg magazina, mi i dalje donosimo nove teme, nove priče, mahom dosad neispričane, neobjavljene, ili malo poznate široj javnosti, i to je najveća vrijednost VP-a svih ovih godina. Pišem to zato jer se moramo pohvaliti kako i u ovome 131. broju imamo nekoliko prvorazrednih materijala.

 

Prvi je rad našeg već dobro poznatog istraživača Prvoga svjetskog rata Danijela Tatića koji je u njemu prvi put na jednome mjestu, uz dodatna istraživanja, opisao brodolome svih civilnih i ratnih brodova na hrvatskom dijelu Jadrana u Prvome svjetskom ratu. Na popisu nisu brodovi koji su potopljeni uslijed nevremena ili nasukavanja. Ovdje je riječ o brodovima koji su potopljeni uslijed ratnih djelovanja i situacija, bilo da su torpedirani ili su naletili na minu od koje su potonuli. Tatić zaključuje da je na području današnjeg akvatorija Republike Hrvatske u razdoblju Prvoga svjetskog rata potopljeno 15 brodova, od čega je šest brodova doživjelo nesreću, a devet je potopljeno torpediranjem. Ni jedan brod, piše Tatić, nije potopljen djelovanjem topova protivničke flote. Zašto? Pročitajte u njegovom tekstu.

Zatim, imamo izvrstan pregled životopisa malo poznatog hrvatsko-francuskog generala Marka Slivarića plemenitog Heldenburškog, o kome piše Mario Kalan, inače i autor knjige o Slivariću koja je objavljena krajem prošle godine. Na ovaj tekst nevjerojatno se pak dobro i sasvim slučajno nadovezuje novi materijal Tomislava Aralice, našeg vrsnog poznavatelja povijesti oružja, posebice hladnog oružja. To je priča o dalmatinskoj pješačkoj sablji iz razdoblja 1805. – 1814. godine, znači iz vremena francuske okupacije hrvatskih prostora. Ništa manje vrijedne nisu ni druge teme, recimo o francuskim kraljevskim mušketirima.

Sve je nešto u znaku Francuza u ovome broju. A za početak imate izvrsnu analizu Mirka Bilandžića o najnovijoj eskalaciji sukoba oko Ukrajine. Uživajte u čitanju do idućeg broja!

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije