UVODNIK NOVOG BROJA

Otvaramo još jednu hladnoratovsku temu

VP
10.01.2019.
u 16:19

Ponosno mogu najaviti da od ovog broja u svakom broju počinje pisati Zvonimir Freivogel, koji je dosad u magazinu objavio niz zapaženih tema mahom iz pomorske povijesti, što mu je i najveća specijanost, i po čemu je poznat u svjetskim razmjerima.

Hladni rat općenito je veoma zanimljiva i kompleksna tema za izučavanje i pisanje. O njemu se vani puno piše, a u Hrvatskoj malo. Rijetki su radovi koji se tiču tog razdoblja suvremene povijesti koje je debelo diralo i Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju.

U magazinu smo dosad imali nekoliko radova na tu temu, koji su svi bili zapaženi. Stoga vjerujem da će ostati zapažen i najnoviji rad iz ovoga broja, o tehnološkom razvoju sovjetskog zrakoplovstva u hladnome ratu od 1947. do 1991. godine, koji će ići u više nastavaka i blokova, i čiji je autor novi mladi suradnik Lovro Mihulja. I o ovoj temi kod nas se ne zna gotovo ništa, osim što će biti poznata malom broju velikih zaljubljenika u povijest zrakoplovstva, ali od kojih opet još mani broj njih o tome nešto napiše i objavi. Stoga je glavna tema ovog broja još jedna u nizu ekskluzivnih koje otvara VP, i stoga mladog kolegu treba svakako ohrabriti da nastavi dalje pisati, jer mu je krenulo jako dobro. Dakako, očekujem i vaše komentare. Štoviše, trebat će ohrabriti i njegovog brata koji će također početi pisati u jednom od idućih brojeva, ali o tome detaljnije kad dođe vrijeme. 

Ponosno mogu najaviti da od ovog broja u svakom broju počinje pisati Zvonimir Freivogel, koji je dosad u magazinu objavio niz zapaženih tema mahom iz pomorske povijesti, što mu je i najveća specijanost, i po čemu je poznat u svjetskim razmjerima.
Od ovog broja postaje stalni autor u svakom broju, s temama koje su manje poznate, posebice kontroverzne, kao što je u ovome broju izvrsna ekspertiza pomorske bitke između japanske i kineske mornarice kod ušća rijeke Jalu 1894. godine. Kako navodi, sve je češća pojava da dvije sukobljene strane važne bitke koje su međusobno vodile različito vrednuju i smatraju se barem moralnim pobjednicima. Iznimka nije ni pomorska bitka kod ušća rijeke Jalu između kineske i japanske ratne flote. Dok bitku svi drugi smatraju japanskom pobjedom, Kinezi pak vjeruju da su oni pobijedili, i čak su sagradili repliku jedne oklopnjače iz tog doba u omjeru 1:1.

I za kraj, od ovog broja vratili smo vojnopovijesni vremeplov, a s novim brojevima bit će još i drugih noviteta!

Foto: VP

Novi broj VP-a je u prodaji od 9. siječnja 2019.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije