IZ NOVOG BROJA

Ostavština rata u Afganistanu

www.coffeeordie.com/armadillo-documentary
18.10.2021.
u 11:03

Iako snimljen prije 10 godina, ovaj izvrsni dokumentarac o danskim vojnicima u Afganistanu pruža odgovore na neka aktualna pitanja o tom sukobu.

Prošli mjesec cijeli svijet je u nevjerici gledao završetak jednog od najdužih sukoba našeg doba. Dugih 20 godina Amerika i njezini partneri pokušavali su ispuniti nejasnu misiju u dalekom Afganistanu, i sad je cijeli svijet gledao rezultate.

Kaos koji je uslijedio nakon povlačenja Amerike te munjevita brzina kojom su talibani zauzeli cijelu zemlju sve je ostavila u šoku, a jednakom brzinom su se pojavljivala i pitanja kako se to dogodilo i što se moglo napraviti drugačije. Neobično je bilo slušati američkog predsjednika koji je tvrdio da je njihov cilj zapravo ispunjen, pa smo se u ovom broju odlučili posvetiti malo starijem, ali izvrsnom dokumentarcu.

„Armadillo“ je danski dokumentarac iz 2010. godine u kojemu pratimo grupu danskih vojnika iz Gardijske husarske pukovnije u njihovoj prvoj misiju u Afganistanu. Osim što je izvanredno snimljen, „Armadillo“ u kratko vrijeme sažima mnoge probleme ovog sukoba poput nejasne zadaće same misije, ali i s lakoćom ulazi u um mladih vojnika koji su željni akcije i borbe ali su istovremeno u strahu za vlastite živote. Iako su oni neizbježna pozadina ovog dokumentarca, film se ne fokusira na probleme sukoba u Afganistanu nego na iskustvo vojnika koji u njemu sudjeluju.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije