NA DANAŠNJI DAN

Oslobođen francuski glavni grad u Drugome svjetskom ratu

Wikimedia CC
25.08.2017.
u 05:33

Dva dana ranije, francuska oklopna divizija započela je s napredovanjem prema glavnom gradu.

Na današnji dan 1944. godine, francuski general Jacques Leclerc pobjednički je ušao u Pariz. U gradu su ostali džepovi njemačkog otpora, ali je Pariz ipak oslobođen, piše History.

Dva dana ranije, francuska oklopna divizija započela je s napredovanjem prema glavnom gradu. Članovi pokreta otpora su započeli s oslobađanjem francuskih zatvorenika u Parizu. Nijemci su stalno izvršavali protunapade i vođene su borbe s članovima pokreta otpora. Dana 24. kolovoza, još je jedna francuska oklopna divizija ušla u Pariz s juga, a ushićeni je narod izišao na ulice. Međutim, Nijemci su i dalje nastavili pucati na francuske borce.

Međutim 25. kolovoza, general Dwight Eisenhower je uvjerio generala Charlesa De Gaullea da savezničke postrojbe sada mogu ući u Pariz. U Parizu je ostalo nekoliko njemačkih snajperista, a veliki broj njemačkih vojnika je odveden u ratno zarobljeništvo. Više od 500 boraca pokreta odbora poginulo je u borbama za Pariz uz 127 civila. Nakon što je grad oslobođen od njemačke vladavine, francuski su kolaboracionisti često ubijani bez ikakvog suda.


Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
23:31 26.08.2017.

Koliko ja znam o povjesti; njemci su Pariz proglasili otvorenim gradom. Što znači da je Vermaht poštedio grad razaranja. Više je imao Split partizana nego Pariz aktivista odpora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije