UVODNIK NOVOGA BROJA

Opširno o Viškoj bitki, ali ne o onoj poznatoj iz 1866. godine, već o manje poznatoj iz 1811.

VP
05.12.2021.
u 11:27

Ako ima netko tko je voljan i sposoban pisati za VP, ponuditi neke dosad neobrađene teme, uvijek je dobrodošao!

S mnogih smo strana dobili pohvale čitatelja za našu temu o europskim neutralnim državama u Drugome svjetskom ratu, koju smo počeli sa Švicarskom, a onda nastavili sa Španjolskom. Sa zanimanjem se čita, jer o tome postoji vrlo malo literature, i to na stranim jezicima, a u Hrvatskoj baš ništa, osim pojedinačnih članaka.

U školskim udžbenicima o tome nema ništa više od konstatacije koje su zemlje bile neutralne. Ni na fakultetima se o tome ne uči puno više. Tako da je ovaj serijal doista pun pogodak. Tako u ovome broju naš autor Marin Jašić obrađuje treću europsku neutralnu zemlju – Švedsku.

Zajedno s pohvalama, stižu nam i prijedlozi za puno novih tema. Sve prijedloge dakako da uvažavamo, ali na kraju sve ovisi o tome koliko autora imamo i koja područja oni pokrivaju. Ako ima netko tko je voljan i sposoban pisati za VP, ponuditi neke dosad neobrađene teme, uvijek je dobrodošao!

Glavna tema broja je Viška bitka iz 1811. godine. Ove godine navršilo se 210 godina od nje, u kojoj je britanska eskadra porazila francusko-talijansku eskadru. Zanimljivo, ova bitka je, za razliku od Viške bitke iz 1866., relativno nepoznata široj javnosti. Da je tome tako, svjedoči i citat iz Hrvatske enciklopedije. U njoj u svega nekoliko redaka u sklopu povijesti otoka Visa piše: „Pošto je 1811. u bitki između Hvara i Visa britansko brodovlje porazilo francusko-talijansko brodovlje i zauzelo Vis, Britanci su ondje organizirali svoje pomorsko uporište.“ Bitka je potvrdila britansku pomorsku dominaciju na Jadranu, pa o njoj opširno piše Daniel Dujmić, i to na temelju britanskih i francuskih izvora.

I na kraju se moram ispričati svima vama. Sigurno ste u ovome broju očekivali treći, posljednji nastavak priče o obrani Nuštra u listopadu 1991. godine. Međutim, spletom privatnih okolnosti, autor Mirko Adžaga nije uspio na vrijeme pripremiti tekst, pa ga nismo mogli objaviti u ovome broju. Još jednom se svima ispričavam u njegovo i svoje ime. Treći nastavak svakako ide u siječanjskom broju.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije