IZ NOVOG BROJA

Operacija "Otkos-10"

Vojna povijest
20.05.2018.
u 08:09

Ime je dobila na prijedlog zapovjednika obrane Grubišnog Polja Franje Kovačevića koji je predložio da se operacija nazove prema košnji trave u listopadu. Otuda je naziv „Otkos”, a broj 10 obilježava mjesec listopad u kojem se akcija počela planirati i u kojem je provedena.

Operacija kodnog imena „Otkos-10” prva je uspješno provedena oslobodilačka vojna operacija hrvatskih oružanih snaga u Domovinskom ratu. Prema riječima pomoćnika zapovjednika Antuna (Ante) Delića ime je dobila na prijedlog zapovjednika obrane Grubišnog Polja Franje Kovačevića koji je predložio da se operacija nazove prema košnji trave u listopadu.

Otuda je došlo do naziva „Otkos”, a broj 10 u nazivu obilježava mjesec listopad u kojem se akcija počela planirati i u kojem je provedena (Delić, razgovor 18. listopada 2017.). Operacija „Otkos-10” provedena je u dvije faze. Prva i ključna faza bila je od 31. listopada do 4. studenoga 1991., a druga 11. i 12. studenoga 1991. godine. Neki izvori tvrde da je druga faza operacije „Otkos-10” počela 4. ili 5. prosinca 1991., ali te tvrdnje vremenski i prostorno ulaze u operaciju „Papuk-91.” kojom je oslobođen prostor Papuka.

Plan operacije bio je napasti snage agresora na Bilogori. Nakon toga uslijedio bi napad na agresora na Papuku i prostoru oko Daruvara, ali i rasterećenje obrane Pakraca koji je trebalo deblokirati i razbiti okruženje hrvatskih snaga u Pakracu i Lipiku. Osim spomenutoga, važno je bilo zaustaviti napredovanje Banjolučkog korpusa JNA i njegovo spajanje sa snagama koje su se nalazile u pozadini hrvatskih snaga. Na taj se način moglo povezati snage Operativne zone Bjelovar, skratiti crtu obrane, ali i rasteretiti obranu u Posavini između Novske i Nove Gradiške (Kovačević i Crkvenac, 2014: 471). 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. svibnja 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije