IZ NOVOG BROJA

Operacija "Herbstgewitter" i Wehrmachtove fortifikacije na poluotoku Pelješcu

Orsat Žitković
17.08.2021.
u 08:49

Prvi njemački napad na Pelješac započet će 29. rujna 1943., kada iz pravca Dubrovnika 14. pukovnija 7. SS divizije “Prinz Eugen” napada Ston, gradić na samome spoju Pelješca s kopnom. Prostor brane neiskusni pripadnici 13. južnodalmatinske brigade.

Godina 1943. bila je prijelomna godina Drugoga svjetskog rata. Nakon poraza kod Staljingrada i poraza Afričkog korpusa, Treći Reich našao se u defenzivi.

Na području Balkana Wehrmacht će pokušati uništiti partizanske jedinice NOV-a kroz operacije “Weiss” i “Schwartz” zbog bojazni da bi Saveznici mogli otvorit bojište na jugoistoku Europe. Nakon operacije “Husky” i zauzimanja Sicilije te iskrcavanja na sam jug talijanske čizme, Italija 8. rujna 1943. proglašava kapitulaciju. Poluotok Pelješac drugi je po veličini hrvatski poluotok. Sa sjeveroistoka oplahuju ga vode Neretvanskog i Malostonskog kanala, a na jugoistoku je omeđen Mljetskim i Pelješkim kanalom. Od Stonske prevlake, gdje se spaja sa kopnom, do krajnje zapadne točke rta Lovište, dug je točno 65 km. Radi se o brdovitom reljefu koji doseže svoju najvišu visinu u svom zapadnom dijelu i masivu Sv. Ilije sa svojih 961 m visine.

Godine 1943. poluotok Pelješac bit će kao i ostatak Hrvatske već u svojoj trećoj godini Drugoga svjetskog rata koji neće zaobići ni ovaj prostor južne Dalmacije. Štoviše, upravo će na Pelješcu buknuti prvi gerilski otpor na dubrovačkome području vlastima NDH i talijanskoj vojsci koja će od svibnja 1942. do rujna 1943. na poluotok poslati sedam kaznenih ekspedicija ne bi li pacificirali ovaj prostor.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2021.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije