DOMOVINSKI RAT

Operacija "Maslenica"

Maslenica
Foto: VP - magazin za vojnu povijest
1/2
23.01.2014.
u 12:11

Bitku za zadarsko zaleđe i planinu Velebit možemo smatrati prekretnicom u Domovinskom ratu, i to ne samo zbog toga što je pobunjenim Srbima nanesen veliki poraz. U toj su bitki po prvi puta korištena sva tri roda Hrvatskih oružanih snaga (pješaštvo, mornarica i zrakoplovstvo).

Navršava se 21. obljetnica od velike bitke koja se odigrala u zadarskom zaleđu i na prostoru planine Velebit. Operacija „Gusar“, poznatija kao operacija „Maslenica“ započela je 22. siječnja, a službeno je okončana 27. siječnja 1993. godine. No tada su uslijedile još žešće borbe, jer je neprijatelj pokrenuo veliki protunapad i situacija je još neko vrijeme bila prilično neizvjesna. Obje strane podnijele su velike žrtve, mnogo veće nego za vrijeme izvođenja napadajnog dijela operacije Hrvatske vojske i MUP-a. Uopće nema dvojbe da je tijekom Domovinskog rata na tlu Republike Hrvatske ovo bio sukob poseban po tome što su u njemu snage odmjerile najbolje hrvatske postrojbe i suprotne strane. Pobunjenim Srbima naknadno su dolazile pomagati najbolje ratne postrojbe, ne samo s teritorija tzv. Republike Srpske Krajine, nego i brojne druge, redom prekaljene ratne postrojbe. „Vukovi s Vučijaka“, Arkanovi „Tigrovi“, „Beli orlovi“ itd. bile su postrojbe visoke borbene kvalitete, no dolazile su svakojake postrojbe, koje su različitim motivima temeljile svoj dragovoljni dolazak. Primjerice, „Vukovi s Vučijaka“ došli su uzvratiti na pomoć koju su dobili od VRSK prilikom probijanje Koridora.

Bitku za zadarsko zaleđe i planinu Velebit možemo smatrati prekretnicom u Domovinskom ratu, i to ne samo zbog toga što je pobunjenim Srbima nanesen veliki poraz. U toj su bitki po prvi puta korištena sva tri roda Hrvatskih oružanih snaga (pješaštvo, mornarica i zrakoplovstvo).

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije