08.07.2013. u 17:13

Prošli, lipanjski broj magazina izazvao je buru reakcija u Hrvatskoj i šire. I to ponajprije od onih koji pojma nemaju o vojnoj povijesti, o povijesti uopće, koji ne znaju kako se radi vani, što i kako rade mnogi inozemni slični časopisi godinama, ali zato odmah donose ideološke sudove i presude, a da “sporne” tekstove nisu ni pročitali, niti ikoga od nas kontaktirali. No kolega Amir Obhođaš detaljno je analizirao sve te napade, pa nema potrebe da ovdje išta ponavljam.
Jedno je sigurno, s prošlim brojem otvorili smo novu stranicu u izučavanju hrvatske povijesti, srušili smo i tu barikadu, jer ustaše su također dio hrvatske vojne povijesti, i političke, htio to netko ili ne. Ideološkim i političkim pritiscima nećemo podleći, niti ćemo raditi kompromise. Štoviše, bit ćemo još ustrajniji u poslu kako smo ga i započeli, da smo neutralni i objektivni prema svemu i svima. Nečija traženja, poput Tomislava Jakića, Mesićeva savjetnika, da se o jednoj strani mora pisati samo afirmativno, a o drugoj samo u domeni zločina, nije samo posljedica ideološke zaslijepljenosti, nego je to i opasan javni poziv koji nema veze s demokracijom. Neka gospoda ne shvaćaju u kojim godinama živimo i koje su to europske vrijednosti koje smo svi mi prihvatili, ili bi trebali prihvatiti. Javno pozivati na linč, prozivati institucije i udruge zašto nisi još jače reagirale, to se drukčije ne može nazvati nego sumrak pameti. Ali je još opasnije da u tome ne vide problem kolege novinari, redakcije, ljudi koji bi trebali biti lučonoše demokracije. Na žalost, i ovaj se put pokazalo koliko u Hrvatskoj još ima zarobljenika prošlosti i ideologija. Šteta!
Ako ništa drugo, sva ta buka oko prošlog broja magazina samo mu je donijela toliku besplatnu reklamu kakvu ne bi mogao platiti niti jedan izdavač! Za magazin su čuli mnogi koji do jučer nisu imali pojma da postoji, tako da je prošli broj bio i rekordan po prodaji. Svima hvala na povjerenju!
Mi idemo dalje. Siguran sam da će i naslovnica ovoga broja neke zasmetati. Jer na krajnjem desnom političkom spektru ima pojedinaca i grupa koji drže da se o Titu ništa ne bi smjelo pisati, a još manje objavljivati njegove slike. Jer da je sve to njegova glorifikacija, reklamiranje. Takvo je razmišljanje također posvemašnji promašaj. Jer izbjegavanje bilo koje teme ili osobe ne vodi nikud, samo u slijepu ulicu. Još je manje ova naslovnica ustupak nekome zbog prošloga broja, kako bi neki možda pomislili. To ne trebamo nikome dokazivati. Iako nije bila najavljena, glavna je tema došla kad je već prošli broj bio zaključen, a sama po sebi nametnula se da bude odmah objavljena. Nadalje, ispričavam se što u ovom broju nema prvog teksta Ivice Kostelića. Zbog njegovih obaveza odgodili smo ga za idući broj.
I od ovoga broja krećemo s objavom ratnih postera iz oba svjetska rata na sredini magazina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije