POVIJEST NA FILMU

Od doručka do gableca

DD
Nordisk Film
25.02.2016.
u 14:03

Potpuno rasulo koje je Danska doživjela 1940. godine okosnica je jednoga od triju ratnih filmova koje je danska kinematografija iznjedrila prošle godine

Tijekom početnih godina Drugoga svjetskog rata malo je koja država pred Trećim Reichom pokleknula lakše i brže od Danske. I dok su neke okupirane političkim pritiscima, zakulisnim igrama i prijetnjama, a neke se neuspješno pokušavale obraniti, invazija na Dansku trajala je jedan (nepuni) dan. U sporadičnim sukobima na danskoj su strani zabilježene malobrojne žrtve – tek 16 poginulih. Desetljećima kasnije iz njemačkih je arhiva iscurio pak iznenađujući podatak o broju žrtava na njemačkoj strani. Radilo se o brojci od više od dvjestotinjak poginulih, što je u usporedbi sa snagama, jačinom, organizacijom i otporom koji je pružila danska vojska prilično iznenađujući podatak.

Premda se na prvi pogled može činiti da rat koji je trajao nepunih šest sati – započeo je u ranim jutarnjim satima, a završio oko gableca – i nije mogao ponuditi pretjerano obilje drame, ipak je razumljivo da i takvi događaji nude nešto »štofa« od kojega se može isplesti solidna priča. Uvažavajući činjenicu da je u posljednjih stoljeće i pol Danska sudjelovala tek u jednome europskom ratu, i to ne svojevoljno, kuriozitet je da je tijekom 2015. godine danska kinematografija doživjela premijeru čak triju ratnih filmova – »Kriegen «, »Under sandet« i »9. april«. Sva tri su polučila zanimanje publike, postigla solidne kritike i relativno se dobro provela na međunarodnim festivalima. »Najziheraškiji« od nabrojanih nesumnjivo je »Kriegen«, usredotočen na recentna zbivanja u Afganistanu i sudjelovanje danskih vojnika u intervenciji međunarodnih snaga. Riječ je više o obiteljskoj drami i studiji karaktera, a kvalitetu i aktualnost teme potvrđuje nominacija u kategoriji najboljeg stranog filma na predstojećim Oscarima.

Za razliku od njega, preostala se dva filma bave Drugim svjetskim ratom, njegovim početkom i poratnim razdobljem, te su iz te perspektive možda čak i zanimljiviji ljubiteljima vojne povijesti. Pogotovo uzmemo li u obzir podatak kako su Danci mahom pasivno sudjelovali u zbivanjima, ne računamo li početni otpor i kasniji protunacistički pokret, intenziviran u razdoblju od 1943. godine pa do svršetka rata. »Under sandet« ratna je drama o grupi mahom mladih zarobljenika prisiljenih po svršetku rata vlastitim rukama razminiravati područja na zapadnoj obali Danske. Kao i »Kriegen «, i ovaj se film više oslanja na dramu negoli na akciju, no radi se o odličnom i napetom ostvarenju, po općoj ocjeni kritike o danskom filmu godine. Posljednji od spomenutih, »9. April«, Ronia Ezre tematski je pravi ratni film. Premda jest ocijenjen najslabijim u ovoj trojci, najbliži je žanrovskim karakteristikama ratnoga filma, ne igra ziheraški na dramu i pritom u cijelosti naglasak stavlja na kontinuiranu akciju.

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 5. veljače na svim kioscima!

Komentara 3

ŠO
Šokac1
16:55 25.02.2016.

Ako do sada i nisi znao, sada znaš. Inače, gablec se, daleko izvan hrvatske metropole Zagreba pa tako i Gruntovca, naziva još i jauzn, marenda......

VD
vddutina
16:53 25.02.2016.

A koliko je trebalo NDH da poklekne pod Hitlerom?

DU
Deleted user
15:21 25.02.2016.

sto vam je to gablec, pa ne zivi svako u gruntovcu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije