UVODNIK NOVOGA BROJA

Nuštar 1991. ogledni je primjer kako se Hrvatska branila prije 30 godina!

VP
05.10.2021.
u 08:47

Ja se pak ne sjećam u ovih više od deset godina izlaženja magazina da je jedan sudionik Domovinskoga rata odlučio za magazin opširno napisati i opisati što se događalo ondje gdje je on bio prije 30 godina.

U istraživanju Domovinskoga rata, ali i uopće bilo kojega rata, bilo kojeg povijesnog događaja, uvijek su važna i svjedočenja ratnika, živih ljudi, svjedoka. Važno je pohraniti i usmenu povijest, čuti svjedočanstva ljudi koji su bili sudionici događaja. To najčešće mogu biti i subjektivnu doživljaji, subjektivne ocjene, može biti i zaborava, može biti i iskrivljavanja, izmišljanja... Ali svejedno vrijedi zabilježiti, a povjesničar će sve to onda lako analizirati ako vlada materijom i metodologijom.

Ja se pak ne sjećam u ovih više od deset godina izlaženja magazina da je jedan sudionik Domovinskoga rata odlučio za magazin opširno napisati i opisati što se događalo ondje gdje je on bio prije 30 godina. To je u ovome broju učinio Mirko Adžaga, branitelj iz Nuštra 1991. godine, dobro poznato ime do danas, čovjek koji je proživio sve te dane u Nuštru, ali i kasnije bojišnice u ratu. Adžaga si je dao truda, pa godinama istražuje, čita, prikuplja literaturu, gleda, zanima ga sve što je bilo gdje obavljeno o obrani Nuštra 1991. godine. Snimio je i dokumentarac, a onda je odlučio za naš magazin napisati sve o tim danima prije 30 godina, i to čak u tri nastavka!

Kad me pitao jesam li zainteresiran za objavu, o čemu uopće nisam dvojio, rekao mi je ono što je i napisao u članku: „Obrana Nuštra 1991. godine nedovoljno je istražena i marginalizirana tema. Proteklih 30 godina u medijima, publikacijama, službenim izvješćima, dokumentarnim filmovima, znanstvenim radovima i na javnim skupovima često je iznošena iskrivljena slika događanja puna poluistina, netočnih tvrdnji, a najviše prešućivanja, tj. uopće nepostojanja događaja, ljudi, ranjenih pa i poginulih! Kao sudioniku događanja, to je moj glavni motiv istraživanja i pisanja o ovoj temi”.

Naravno, i njegov je rad podložan valorizaciji. No rad odiše s puno podataka, činjenica, a na tome se i temelje njegovi zaključci. Uglavnom, Nuštar 1991. godine ogledni je primjer kako se Hrvatska branila prije 30 godina! Stoga pomno pročitajte Adžagin tekst!

Foto: VP

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije