VOJNA POVIJEST ZEMALJA NATO SAVEZA (14)

[NOVI BROJ VP-a] Vikinzi

Vikinzi
Foto: http://pixelizam.com/
07.05.2014.
u 16:12

Nakon Napoleonove abdikacije 1814. godine Norveška je priključena Švedskoj. Norveške postrojbe pod švedskom su krunom ostale potpuno neovisne u svome djelovanju. Norveška se osamostalila 1905. godine. Tijekom Velikog rata zadržala je neutralnost, a od 1920. prišlo se organizaciji nacionalne vojske.

Norveška vojska ustanovljena je 1628. godine kada je danski kralj (Norveška je bila pod danskom krunom) odlučio provesti vojnu obuku među seoskim stanovništvom Norveške. Norvežani tada već tri stoljeća uopće nisu imali vojnu obuku i bili su potpuno nespremni za vojnu službu. Tijekom Dansko-švedskog
rata (1643. – 1645.) kralj je postavio njemačke časnike za zapovjednike danskih i norveških postrojbi pa se njemački jezik udomaćio u vojnoj službi. U ovom su se ratu Norvežani pokazali boljim borcima od Danaca. Nakon još jednog rata sa Šveđanima, početkom 18. stoljeća, uslijedio je stoljetni mir do Napoleonovih ratova. Iako su pokušavali ostati neutralni, Norvežani su uvučeni u rat protiv Engleza jer je danski kralj Fredrik IV. sklopio savez s Napoleonom.

U gotovo tri stoljeća (od kasnog 8. do polovine 11. stoljeća) vikinške dominacije ovi sjevernjaci sudjelovali su u brojnim bitkama

Nakon Napoleonove abdikacije 1814. godine Norveška je priključena Švedskoj. Norveške postrojbe pod švedskom su krunom ostale potpuno neovisne u svome djelovanju. Norveška se osamostalila 1905. godine. Tijekom Velikog rata zadržala je neutralnost, a od 1920. prišlo se organizaciji nacionalne vojske. Obveznici su bili odrasli muškarci u dobi od 18 do 56 godina. Vojsku je činilo šest divizija neujednačenoga brojnog stanja (koji je ovisio o veličini teritorija na kojem se vršilo novačenje), u čijem su sastavu bile pješačke bojne, konjičke pukovnije, satnije biciklista, bitnice poljskog, planinskog i teškog topništva, pukovnija i dvije bojne inženjeraca. U miru je vojska brojila 115.000 ljudi i još 282.000 u pričuvi. Drugi su svjetski rat Norvežani dočekali potpuno nespremni i njemačke invazijske snage 1940. godine brzo su skršile otpor, osim 6. divizije koja se s uspjehom borila rame uz rame s britanskim snagama kod Narvika.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti pročitajte u tiskanom izdanju VP - magazina koji je u prodaji na svim kioscima za samo 19,99kn.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije