PRVI SVJETSKI RAT

Njemačka objavila rat Portugalu

Rat
Bundesarchiv_Bild_183-S30568
09.03.2017.
u 21:36

Najvažnija bitka u kojoj su se borili Portugalci bila je bitka za Lys u travnju 1918. godine, blizu rijeke Lys u Belgiji.

Na današnji dan 1916. godine, Njemačka je objavila rat Portugalu koji je godinu dana prije ispoštovao svoje savezništvo s Velikom Britanijom te zauzeo njemačke brodove u lisabonskoj luci, piše History.

Portugal je postao republika 1910. godine kada je revolucijom svrgnut kralj Manuel II. Stvoren je i liberalni ustav 1911. godine, a Manuel Jose De Arriaga je postao prvi predsjednik. Kada je izbio rat 1914. godine, Portugal je postao zabrinut za svoje kolonije u Angoli i Mozambiku. Kako bi ostvarili međunarodnu potporu za svoj autoritet u Africi, Portugal je ušao u rat na strani Velike Britanije i Saveznika.

Najvažnija bitka u kojoj su se borili Portugalci bila je bitka za Lys u travnju 1918. godine, blizu rijeke Lys u Belgiji. Portugalci su se borili za vrijeme velike i zadnje njemačke ofenzive koja je pokrenuta u proljeće na Zapadnom bojištu. Tijekom te bitke, njemačke 4. divizije su snažno udarile na samo jednu portugalsku diviziju.

Početna topnička priprema je bila toliko snažna da je jedna portugalska brigada odlučila ostati u rovovima. Nijemci su ipak pobijedili te zauzeli 6000 zatvorenika. Do kraja Prvoga svjetskog rata, poginulo je oko 7000 portugalskih vojnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije