NA DANAŠNJI DAN

Nijemci okupirali Višijevsku Francusku

NPR
10.11.2017.
u 03:41

Još od srpnja 1940. godine nakon što je Francusku napala nacistička Njemačka, Francuska je podijeljena u dvije regije.

Na današnji dan 1942. godine, njemačke su snage okupirale Višijevsku Francusku u kojoj dotad nije bilo snaga Sila osovine, piše History.

Još od srpnja 1940. godine nakon što je Francusku napala nacistička Njemačka, Francuska je podijeljena u dvije regije. Jednu su okupirale njemačke snage dok druga nije bila okupirana već je bila satelitska regija Sila osovine s glavnim gradom Vichyjem, 350 kilometara od Pariza. Vođa Višijevske Francuske bio je general Philippe Petain, francuski heroj iz Prvoga svjetskog rata. Javno je govorio kako Njemačka i Francuska imaju zajednički cilj - uništenje Engleske, dok se privatno nadao da će tako više pomoći francuskom pokretu otpora u borbi protiv Nijemaca.

Njegovi kompromisi postali su nevažni nakon dvije godine. Kada su savezničke postrojbe stigle na sjever Afrike kako bi se spojile sa Slobodnim francuskim snagama te kako bi porazile njemačke i talijanske vojnike, ubrzo su i potopile francusku flotu kod Toulona da je ne koriste Sile osovine. Hitler je odmah uzvratio. Njemačke su snage stigle u Vichy u Francusku. Od tog je dana Petain postao i službeno beskoristan, a Francuska je postala dio okupiranog područja u kojem će se za dvije godine dogoditi Dan D.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije