NA DANAŠNJI DAN

Nijemci evakuiraju vojsku sa Sicilije

WW2inColor.com
11.08.2017.
u 12:56

Nijemci su bili na Siciliji još od početka rata, međutim, nakon dolaska generala Georga S. Pattona i njegove 7. armije te generala Bernarda Montgomeryja i njegove 8. armije, više nisu mogli držati položaje.

Na današnji dan 1943. godine, Nijemci su započeli sa šestodnevnom evakuacijom Sicilije nakon što su poraženi od strane saveznika, piše History.

Nijemci su bili na Siciliji još od početka rata, međutim, nakon dolaska generala Georga S. Pattona i njegove 7. armije te generala Bernarda Montgomeryja i njegove 8. armije, više nisu mogli držati položaje.

Nijemci su se brzo trebali povući sa Sicilije te stići na talijanski poluotok. Dok je Patton već ispunio svoj cilj - zauzeti Palermo, 22. srpnja se proslavio dan oslobođenja od fašista. Montgomery, koji je trebao zauzeti Messinu nije obavio svoj zadatak dovoljno brzo. Njemačka 29. Panzergrenadier divizija te 14. oklopni korpus prebačen je iz Italije kako bi se usporilo savezničko napredovanje te kako bi se njemačke snage mogle izvući s otoka. Nijemci su se uspješno povukli 11. kolovoza.

Tijekom šest dana i sedam noći, Nijemci su prebacili oko 40.000 vojnika, 47 tenkova, 94 komada teškog topništva, 9605 vozila te više od 2000 tona streljiva i zaliha na talijanski otok. Prebačeno je i 60.000 talijanskih vojnika kako bi se izbjeglo zarobljavanje. Iako su SAD i Velika Britanija uspjeli zauzeti Siciliju, Nijemci su sada bili ojačani i dobro opskrbljeni tako da je put prema Rimu bio itekako problematičan.

  

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
11:35 15.08.2017.

Njemci su počeli sa povlačenjem (korpusa) pošto su saveznici porazili talijansku vojsku na Siciliji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije