ŽIVOTOPIS

Nevjerojatna priča o Kit Cavenaugh - "Mother Ross"

Laurus Leslaena
08.09.2021.
u 08:38

Zgode i nezgode svog neobičnog, pustolovnog života Cavenaugh je opisala u knjizi "The Life and Adventures of Mrs. Christian Davies, Commonly Call’d Mother Ross", objavljenoj godinu dana nakon njezine smrti, 1740.

Autorica Anne Holland naišla je na malen predmet u muzeju Škotskih Kraljevskih draguna u dvorcu Edinburgh, koji je pripadao „Majci Ross“ (Mother Ross) te ju je odmah zaintrigirao.

Majka Ross, poznatija kao Kit Cavenaugh i Christian Davies, žena iz 17. stoljeća koja se pretvarala da je muškarac te se prijavila u britansku vojsku kako bi ušla u trag problematičnom suprugu. Holland je isto pretvorila u knjigu pod naslovom "The Secret of Kit Cavenaugh: A Remarkable Irish Woman and Soldier".

Cavenaugh je bila sudionik nekoliko bitaka, svo vrijeme uspjevši sakriti svoj spol usprkos tome što je tri puta teško ranjena; služila je u vojskci preko 15 godina. Rođena je 1667. u predgrađu Dublina, u građanskoj protestantskoj obitelji. Iako je bio protestant, njezin otac bio je jakobit i pristaša kralja Jamesa II, pa je nakon njegove smrti vlada kralja Williama II obitelji oduzela sva imanja. Kit se preselila u Dublin, gdje je upoznala i svog budućeg muža, Richarda Wellsa. Nakon nekoliko godina sretnog braka, Richard je nestao, ostavivši ju samu s dvoje djece. Nakon nekoliko mjeseci poslao joj je pismo u kojoj joj je objasnio da je bio prisiljen prijaviti se u vojsku i otploviti u inozemstvo. Odlučna u namjeri da ga pronađe, prijavila se u vojsku i ona pod imenom Christopher Welch te se uskoro našla na bojištu, u Ratu za španjolsko nasljeđe (1701. – 1714.) U tih nekoliko godina pala je u francusko zarobljeništvo, udvarala se kćeri jednog građanina, borila se u dvobojima te čak bila optužena za očinstvo (!) jednog djeteta.

Naposljetku, pravim čudom, Kit je uspjela pronaći Richarda, koji je živio s jednom Nizozemkom. Ne želeći se odreći vojničkog života, nagovorila ga je da ostanu u vojsci, te su oboje služili sve dok ju zalutali metak nije ozbiljno ranio u glavu, kad je otkriven njezin spol. Iako otpuštena iz vojske, Kit je nastavila pratiti Richardovu pukovniju kao kuharica, te je na taj način još mnoge godine ostala u britanskoj vojsci. Zgode i nezgode svog neobičnog, pustolovnog života Cavenaugh je opisala u knjizi "The Life and Adventures of Mrs. Christian Davies, Commonly Call’d Mother Ross", objavljenoj godinu dana nakon njezine smrti, 1740.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Foto: Laurus Leslaena

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije