POVIJEST HRVATA

Naši burski ratnici

Burski ratovi
Wikimedia Commons
12.11.2015.
u 14:35

Dobrovoljci iz mnogih zemalja pohrlili su u pomoć burskoj vojsci. Među njima je bilo i Hrvata, napose hrvatskih iseljenika koji su se u vrijeme rata zatekli u južnoj Africi

Cijelo stoljeće dijeli nas od Englesko-burskog rata, prvoga u, nažalost, dugome nizu ratova minulog 20. stoljeća. Samo u prvoj polovici tog »stoljeća ratova« u raznim je dijelovima svijeta izbilo 117 ratnih sukoba u kojima je život izgubilo 42,5 milijuna ljudi. U drugoj polovici stoljeća učinak boga Marsa nije bio ništa manji. Statističari švedskog Instituta za istraživanje mira (SIPRI) izračunali su da se samo između 1945. i 1975. godine na ovom našem planetu ratovalo ukupno 350 godina. Slična institucija iz Londona još je preciznija pa tvrdi kako je u tom tridesetogodišnjem razdoblju, statistički gledano, svakoga dana u svijetu vođeno barem dvanaest ratova, a između 1965. i 1968. godine čak dvadeset ratova dnevno. Slabo nas pri tome može utješiti porazno saznanje kako ni prije nije bilo ništa bolje. Upućeni naime tvrde da je u posljednjih 3 500 godina čovječanstvo živjelo u miru samo 204 godine. Neki ambiciozni norveški statističar izračunao je uz pomoć računala da je u 5 560 godina ljudske povijesti bilo 14 530 ratova, ili u prosjeku 2 631 rat godišnje! 

Prema njegovu izračunu, samo je deset od dosadašnjih 185 generacija ljudskoga roda imalo privilegiju svoj život provesti u miru. Ratni sukob Bura i Engleza na jugu Afrike, taj prvi rat 20. stoljeća, bio je istodobno i posljednji rat »viktorijanske ere« –  dugog razdoblja gotovo sedamdesetogodišnje vladavine ratoborne britanske kraljice Viktorije. Što mačem, što lukavom diplomacijom, britanski je imperij pod njezinim vodstvom prigrabio gotovo svaki nezaposjednuti teritorij na kugli zemaljskoj, često samo zato da to ne učini netko drugi. Otkako je 1837. godine kraljica Viktorija stupila na prijestolje, Englezi su potpuno podjarmili Indiju, zadobili Sueski kanal, Egipat i Sudan, te zaposjeli golema prostranstva Afrike i Azije. I kad je već izgledalo da će stara dama trijumfalno i pobjednički sići sa životne scene, Burski rat zagorčio joj je posljednje dane. Umrla je 22. siječnja 1901. ne dočekavši konačnu pobjedu, koja – istini za volju – baš i nije bila slavna.

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od četvrtka, 5. studenoga na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije