UVODNIK NOVOGA BROJA

Napoleon i 200 godina nakon smrti izaziva veliki interes

VP
05.10.2020.
u 10:03

Uz sve druge dobre materijale u ovome broju, posebno bih naglasio nastavak serijala potopljene vojne povijesti iz pera Zorana Delibašića. Doista vrhunsko štivo i vrhunske podvodne fotografije, opet!

U svibnju iduće godine navršit će se 200 godina od smrti Napoleona Bonapartea. Iako je, dakle, prošlo već gotovo 200 godina od njegove smrti, Napoleon je i danas izuzetno zanimljiva ličnost, koja i dalje izaziva veliki interes zainteresirane javnosti, istraživača, pa tako i ljubitelja vojne povijesti.

Kako ukratko navodi Hrvatska enciklopedija, u povijesnim razmjerima Napoleon je bio iznimna pojava. Na raznovrsnim područjima svoje djelatnosti (vojne, diplomatske, zakonodavno-upravne) isticao se velikom energijom, neobičnim pamćenjem i golemom radnom sposobnošću. Na polju ratne vještine pokazao je svojstva velikoga vojskovođe originalnih zamisli. Njegove koncepcije o strategiji i taktici utjecale su na razvoj vojnih znanosti 19. stoljeća, a njegove državne reforme preuzele su postupno sve države.

I doista, upravo zbog toga, što je kratko vladao, a vladavina mu je bila više nego burna, često je predmet kontroverzi, različitih shvaćanja i tumačenja njegove vladavine, pa tako i njegovih ratnih pohoda. Jedan od tih pohoda koji je do danas ostao predmet kontroverzi svakako je Napoleonova egipatska avantura 1798. – 1801. godine. U ovome broju magazina tu je Napoleonovu avanturu ispričao Hrvoje Spajić, vrlo vješto i vrlo pitko kao i uvijek. Koliko je pak ta Napoleonova avantura imala odjeka najbolje govori i niz nevjerojatno dobrih ilustracija koje su kasnije nastale, a neke objavljujemo i u magazinu uz Spajićev tekst. Već je sama ilustracija na naslovnici bez daljnjega impresivna. I dokaz je koliko je Napoleon bio zahvalna figura umjetnicima.

Spajić dobro naglašava: „Ako je neki pothvat ikada imao više povoda i razloga, a nije imao jasan i suvisao plan, onda je to svakako bio Napoleonov pohod na Egipat. Ključni čimbenici koji su doveli do toga da je u proljeće 1798. godine iz Toulona isplovila flota od 300 brodova bile su unutarnjopolitičke intrige u Parizu pod vlašću Direktorija te geopolitički razlozi ratovanja s Britanijom, koju nije bilo moguće napasti preko La Manchea.“

Uz sve druge dobre materijale u ovome broju, posebno bih naglasio nastavak serijala potopljene vojne povijesti iz pera Zorana Delibašića. Doista vrhunsko štivo i vrhunske podvodne fotografije, opet!

Foto: VP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije