Stogodišnjica: kronologija 1914.-1918. (41)

Najveći pomorski napad Središnjih sila na Otrantsku baražu

Vojna povijest
16.05.2017.
u 03:25

Zbog njemačke pomorske blokade sile Antante pojačale su svoje napore u sprečavanju djelovanja protivničkih podmornica i u Sredozemnom moru

Dolazak proljeća i poboljšanje vremena već tradicionalno sa sobom je nosilo i poduzimanje zamašnijih ratnih operacija. Na Zapadnom bojištu odigravala se od 9. travnja do 5. svibnja saveznička ofenziva, koja je dobila naziv po svom zapovjedniku, nasljedniku legendarnoga franuskog generala Joffrea, Roberta Nivellea. Iako podrobno razrađena „Nivelleova ofenziva“ nije postigla željeni rezultat, a njezin neuspjeh strmoglavio je Nivellea s kratkotrajne pozicije glavnog zapovjednika francuskih snaga. Na njegovo mjesto stupio je 15. svibnja general Philippe Pétain, dok je Nivelleova epizoda kratke i neuspješne karijere na najvišem vojnom mjestu Francuske u historiografiji postala njegova glavna referenca.

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. svibnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije