IZ NOVOG BROJA

Muzej Domovinskoga rata u Splitu

Matej Gabrilo
12.11.2020.
u 12:34

Muzej je osnovan 20. listopada 2017., a osnivač ustanove je Grad Split.

Muzej Domovinskoga rata u Splitu specijalizirani je povijesni muzej koji obrađuje Domovinski rat u razdoblju od 1990. do 1995. godine, događaj od povijesne važnosti za Republiku Hrvatsku.

Svojom građom i muzejskim konceptom želi prikazati Domovinski rat na prostoru od južnih padina Velebita do područja Južnoga bojišta (teritorij Zbornoga područja Split), a usporedno s time prikazat će se ključni događaji i vojne operacije iz ostalih dijelova Hrvatske koji su bili zahvaćeni ratom i ratnim stradanjima, a sve kako bi se dobila potpuna i zaokružena slika ratnih događaja iz Domovinskoga rata. Muzej je osnovan 20. listopada 2017., a osnivač ustanove je Grad Split. Do danas Muzej djeluje u atomskome skloništu na adresi Poljička cesta 39.

Povijest osnivanja

Do 2015. godine postojalo je više inicijativa koje su imale cilj osnivanje ustanove kojom bi se odala počast poginulim hrvatskim braniteljima i trajno očuvala uspomena na ratna događanja iz Domovinskoga rata u Splitu i Dalmaciji. Spominjala se ideja spomen-sobe, postava u sklopu jednoga od postojećih muzeja te sam muzej. Međutim, nijedna ideja nije realizirana.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2020. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije