ČINOVI

Mornarički časnici

Topovnjača
www.zadarskilist.hr
10.11.2014.
u 17:07

Hrvatska ratna mornarica preuzela je nazive časničkih činova od JNA, s time da je umjesto naziva “potporučnik” uveden “zastavnik”

Godine 1991. uvedeni su novi nazivi činova Hrvatske vojske, ali nazivi časničkih činova Ratne mornarice gotovo su potpuno preuzeti od JNA – tek je umjesto potporučnika uveden čin zastavnika, a ostali nazivi činova bili su jednaki: poručnik korvete, poručnik fregate, poručnik bojnog broda, kapetan korvete, kapetan fregate i kapetan bojnog broda. Nije to bio neobičan postupak – JNA je nazive činova preuzela od Kraljevine Jugoslavije, a to isto učinila je i NDH 1941. godine, dok je Kraljevina Jugoslavija nazive činova uglavnom preuzela od Austro-Ugarske, a ova se pak oslanjala na već postojeće nazive činova u mletačkoj i drugim europskim mornaricama

Porijeklo naziva činova mornaričkih časnika

Ponajprije valja istaknuti da su kroz povijest uz gore navedene nazive činova mornaričkih časnika često istodobno postojali i činovi naziva posve jednakih onima kopnenih snaga, a koristili su ih tzv. časnici struka, pri čemu su im oznake činova bile jednake onima mornaričkih časnika, od kojih su se razlikovali po nekoj posebnoj oznaci (boji podloge čina ili značci iznad oznake čina). Nadalje, u mornaricama Kraljevine Jugoslavije, a naročito Austro-Ugarske, postojali su dodatni posebni nazivi činova za neke od struka. U ovome ćemo nastavku pozornost usmjeriti na tradicionalne mornaričke nazive činova. 

Kao što je već bilo rečeno, u začecima pomorskoga ratovanja nisu postojali posebni mornarički časnici i dočasnici, već bi zapovjednici kopnenih postrojbi ukrcali svoje vojnike na brodove i preuzimali zapovjedništvo nad njima...

Novi broj VP magazina za vojnu povijest pronađite od 5. studenoga na svim kioscima za samo 19,99 kn!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije