PRIOPĆENJE

MORH i Brodosplit potpisali ugovor o gradnji obalnih brodova

MORH
Foto: MORH / J. KOPI
1/2
03.12.2014.
u 22:19

Ministar Ante Kotromanović izrazio je zadovoljstvo potpisanim Ugovorom, te je čestitao Brodosplitu istaknuvši da će se za 15 mjeseci izgraditi prvi brod za potrebe HRM-a nakon više od 20 godina. „Oružane snage dobit će nove sposobnosti, a hrvatsko brodogradilište konkurentan proizvod koji ćemo moći plasirati dalje u svijet“.

Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave brodogradilišta Brodosplit Tomislav Debeljak danas su, 2. prosinca 2014., potpisali Ugovor o izgradnji obalnih ophodnih brodova, u Muzeju Brodosplita u Splitu, prenosi MORH.

Riječ je o projektu izgradnje pet brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice, vrijednom 385,4 milijuna kuna, koji bi hrvatsku Obalnu stražu trebao staviti uz bok modernijih svjetskih obalnih straža.

Ministar Ante Kotromanović izrazio je zadovoljstvo potpisanim Ugovorom, te je čestitao Brodosplitu istaknuvši da će se za 15 mjeseci izgraditi prvi brod za potrebe HRM-a nakon više od 20 godina. „Oružane snage dobit će nove sposobnosti, a hrvatsko brodogradilište konkurentan proizvod koji ćemo moći plasirati dalje u svijet“. Na taj način potaknut ćemo cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, naglasio je ministar Kotromanović.
Također, pohvalio je Brodarski institut koji je napravio projekt te također kazao kako je formiran projektni tim koji će nadzirati izgradnju u brodogradilištu. Najavio je daljnji razvoj Obalne straže i HRM-a, a pritom se dotaknuo projekta gradnje vanobalnog ophodnog broda prema Dugoročnom planu razvoja OSRH, koji bi se također u budućnosti mogao graditi u Hrvatskoj.

Foto: MORH / J. KOPI

„Iznimna mi je čast što možemo biti baš ti koji će stvoriti neku novu vrijednost i biti ti koji će štititi naše prekrasne otoke i Hrvatsku. Mogu obećati da ćemo dati sve svoje znanje i umijeće da napravimo vrhunski proizvod, koji će kasnije biti izvozni proizvod te da ćemo uključiti što više hrvatske proizvodnje i hrvatske pameti“, rekao je tom prigodom predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Zapovjednik Obalne straže RH, komodor Marin Stošić, rekao je da će brodovi dužine 41,85m biti opremljeni automatskim topom 30mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.
„To je temeljno oružje svih obalnih straža danas. On ima brzinu 28 čvorova i vrlo je sposoban u progonu. Ima veliki doplov i autonomiju na moru 10 dana, a posada će brojati 14 ljudi“, kazao je zapovjednik Stošić koji je dodao i da je među njegovim ljudima već krenulo natjecanje tko će činiti prvu posadu prototipa.

Temeljna namjena ovih brodova je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru. Oni će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama trganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije