Molim vas da kod kuće potražite i pošaljete nam sve što imate sačuvano o Prvome svjetskom ratu

05.11.2013. u 19:02

Još da nam izađe prosinački broj magazina, i evo nam nove godine, 2014., kada se u svijetu počinje i službeno obilježavati stota godišnjica od početka Prvog svjetskog rata. Na ovome sam mjestu prije nekoliko brojeva pisao o važnosti obljetnice, problematizirali smo što sve nemamo o Velikom ratu, što tek kao zemlja i društvo trebamo učiniti...

Teško da ćemo puno toga i moći napraviti u vrijeme obilježavanja stogodišnjice Velikog rata koja će se oduljiti sve do 2018. godine. Previše ima praznina, desetljećima se ta tema zapostavljala, gurala u drugi plan, nije postojala nikakva politička volja da se nešto učini, među povjesničarima je također bio mali interes za istraživanje, nije bilo ni novaca, a danas ga je još manje. Ali valja od nekuda početi...

VP će od siječanjskog broja snažno stati iza stogodišnje obljetnice! Tematski ćemo još pojačati magazin sa sadržajem oko Velikog rata. Imamo odlične autore s odličnim materijalima, ali i sami će te prosuditi kada te materijale vidite i pročitate. Istina, teško je doći do materijala jer je u Hrvatskoj malo toga sačuvano. Najviše građe o Prvom svjetskom ratu nalazi se u Austriji i Mađarskoj, pa tako i ona građa u kojoj se mogu naći podaci o hrvatskom sudjelovanju u njemu.

No jedno sam siguran, da mnogi od vas kod kuće imate mnogo toga sačuvano iz vremena Prvog svjetskog rata, možda niste toga ni svjesni, ili ste na to zaboravili, ili ne znate što bi s time, smeta vam po kući, stanu... Najgore bi bilo kad bi takav materijal završio u otpadu. Nemojte ništa bacati!

I dosad se javilo nekoliko čitatelja koji su ponudili svoje materijale kako bi imali za objavu u magazinu, u prvom redu fotografije iz Prvog svjetskog rata. Svi su takvi materijali itekako dragocjeni i moramo ih sačuvati. Zato sam odlučio javno pozvati sve čitatelje, vaše ukućane, rodbinu, prijatelje, poznanike... Pogledajte kod kuće što imate sačuvano o Prvom svjetskom ratu, kakve fotografije imate, knjige, dokumente, osobne zapise, sjećanja... Kako ćemo u magazinu pojačano tematizirati Prvi svjetski rat, treba nam što više dobrog materijala. Ali u prvom redu želimo sav taj materijal sačuvati od uništenja, od propadanja. Javite nam što imate, najbolje na e-mail adresu ili pismeno, ili na adresu magazina pošaljite što imate za nas, svima odmah unaprijed zahvaljujem. Sve dobre materijale gledat ćemo da objavimo u magazinu. I sve što nam dođe na kraju ćemo ustupiti Hrvatskom državnom arhivu, da i na taj način naša nacionalna krovna arhivska kuća bude bogatija za taj dio naše suvremene povijesti.

Stogodišnjica Prvog svjetskog rata doista je prava, ali i posljednja prilika da se pokrenemo, da nešto učinimo kako bi od povijesnog zaborava spasili što se još spasiti može. Kažu da smo zajedno jači, pa pokažimo upravo u ovoj prilici.

Osim što ćemo od siječanjskog broja pojačati Veliki rat, u pripremi su za taj broj još neka druga iznenađenja, sve samo u cilju da naš i vaš magazin bude što bolji. Uskoro će osvanuti i novi internetski portal VP-a, izravno na novom portalu Večernjeg lista. Što ćemo tek na webu raditi...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije