ZANIMLJIVOSTI

Medalja časti 1862. godine

Stars and Stripes
01.09.2017.
u 19:59

Kasnije stvaranjem zračnih oružanih snaga u travnju 1965. utemeljena je inačica ordena i za zrakoplovstvo.

Medalja časti (Medal of Honor) najviše je i najstarije vojno odličje Sjedinjenih Američkih Država koje se dodjeljuje u kontinuitetu više od stoljeća i pol. Dodjeljuje ga Vlada SAD-a pripadniku Oružanih snaga Sjedinjenih Država koji se istaknuo „vođen dužnošću pod rizikom njegovog (njezinog) života iznad ili ispod poziva dužnosti sudjelujući u akciji protiv neprijatelja Sjedinjenih Država“.

Zbog kriterija po kojem se dodjeljuje, ovo se odlikovanje često dodjeljuje i posmrtno. Orden je utemeljen tijekom Američkoga građanskog rata, isprva u američkoj ratnoj mornarici u  prosincu 1861., dok je medalja časti za kopnene snage utemeljena 12. srpnja 1862. godine.

Kasnije stvaranjem zračnih oružanih snaga u travnju 1965. utemeljena je inačica ordena i za zrakoplovstvo. Prve medalje časti dodijeljene su šestorici vojnika Unije, koji su oteli konfederativnu lokomotivu „General“. Jedina žena koja je odlikovana Medaljom časti bila je unionistička liječnica Mary Edwards Walker.

Ona je odlikovanje dobila 1865. za požrtvovnost od prve bitke kod Bull Runa u srpnju 1861. preko niza bitaka sve do bitke kod Atlante u prosincu 1864. godine. Pripadnici svih rodova američkih  oružanih snaga mogu primiti ovo odličje, a svaki rod ima posebno dizajnirano s iznimkom za Marince i Obalnu stražu, koji koriste dizajn Mornarice.

Medalju časti osobno dodjeljuje predsjednik SAD-a primatelju ili, ako se dodjeljuje posthumno, obitelji primatelja. Zbog njezina časnog statusa, Medalja časti pod posebnom je zaštitom SAD-a, a njezini nosioci visoko su cijenjeni. Svi pripadnici američkih Oružanih snaga, uključujući i predsjednika države kao vrhovnog zapovjednika, dužni su pozdraviti nosioca Medalje časti. Od nešto više od 3500 primatelja Medalje časti 22 su bili Hrvati ili podrijetlom iz Hrvatske.

Među njima najpoznatiji su: Petar Herceg Tonić odlikovan za žrtvu prilikom japanskog napada na Pearl Harbor, Lujo Čukela koji je kao marinac tijekom Prvoga svjetskog rata dobio dvije Medalje časti – inačice za mornaricu i za kopnenu vojsku, James I. Meštrović (Mestrovich) podrijetlom iz Boke kotorske, Michael Pain čiji su roditelji bili iz Gline, Michael Josip Novosel američki zrakoplovac i veteran Prvoga, Drugoga i Vijetnamskog rata te John J.

Tominac pukovnik američke vojske, sudionik Drugoga svjetskoga, Korejskoga i Vijetnamskoga rata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije