ORUŽJA

Mauser C96 –oružje posebne aure i bezvremenskog dizajna

Rat
Youtube
20.04.2017.
u 16:15

Kao gotovo nijedno vatreno oružje ranije, pištolj Mauser C96 uspio je povezati povijest s budućnosti, stvarnost s fikcijom te postati hvalevrijedan kultni klasik obaju svjetova

U želji da pronađemo poveznicu s povijesnim ličnostima poput legendarnoga ratnoga britanskog premijera Winstona Churchilla, britanskog pustolova Lawrencea od Arabije, komunističkog ubojice ruske carske obitelji Romanov s recimo Hanom Solom, izmišljenim, ali itekako popularnim likom super uspješne George Lucasove SF franšize „Zvjezdanih ratova“, to bi isključivo bio njemački pištolj Mauser C96. Naime, svi oni imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je uporaba ovoga jedinstvenog oružja. Voljeli oružje ili ne, imali sklonosti prema njemu ili ne, moramo biti iskreni i priznati da je oružje bez obzira na vrstu uvijek imalo ključnu ulogu u čovjekovu razvoju, usponu i padu civilizacija te napretka društva u cijelosti.

Prezirali ga ili cijenili, izumi na području oružja uvijek su bili onaj kritičan trenutak koji je ostavljao ogroman trag u ljudskoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Rabili ga nacionalni heroji ili zločinci, pošteni ljudi ili kriminalci, oružje nikada i nikoga nije činilo ravnodušnim, iako je ironično većinom nastajalo kao rezultat moralne odgovornosti prema društvu. Što bolje poznajemo oružje i povijest njegova nastanka, to bolje razumijemo povijest ljudske civilizacije u cijelosti.

Upravo je to imao na umu i George Lucas, američki filmski redatelj, radeći na početku „Zvjezdanih staza“, onoga što će postati njegov najprepoznatljiviji filmski projekt. Pedantno razvijajući sve aspekte svemirske sage čija čarolija i dan-danas osvaja gledatelje diljem svijeta, Lucas nije htio ništa prepustiti slučaju, posebice u onom dijelu koji na gledatelja ostavlja najjači dojam, a to je oružje. 

Dakako, čim se spomenu Zvjezdani ratovi mnogim je gledateljima prva asocijacija „svjetlosna sablja“, danas već legendarno oružje čuvenih vitezova Jedi i njihovih suparnika s tamne strane Sile. Iako je s odabirom ovog oružja Lucas izvanredno pogodio ukus gledateljstva, ponajviše zahvaljujući misterioznoj povijesti nastanka i ekskluzivnošću uporabe (vjerojatno je nadahnuće došlo od katane, najpoznatijeg samurajskog mača, op.a.), znao je da mora biti vrlo obazriv i prilikom dizajniranja ostalog oružja iz serijala. Ekskluzivnost kao adut potrošio je na „svjetlosnu sablju“ i kako ne bi remetio njen status, morao je pažljivo promisliti kakvo oružje želi u rukama ostalih likova i regularnih postrojbi „Zvjezdanih ratova“. Ono u što je u potpunosti bio uvjeren jest da želi oružje koje mora izgledati tako kao da postoji tisućama godina.

Kako bi zadovoljio tu svoju nit vodilju, odveden je u Bapty Amp; Co., britansku tvrtku koja se bavila iznajmljivanjem oružja za filmsku industriju, nadajući se kako će u okruženju velikog broja raznoga stvarnog oružja dobiti inspiraciju za svoje filmske rekvizite. Društvo mu je radio John Barry, scenograf kojeg je ciljano zaposlio kako bi radio na projektu „Zvjezdanih ratova“. Velik broj oružja i dodatne opreme, poput optičkih ciljnika postavljenih na puške i pištolje, inspirativno je djelovao na Lucasa i suradnja je dogovorena...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. travnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar acivij
acivij
03:20 23.04.2017.

Ružan je k'o lopov.

FR
fredyooo
11:49 23.04.2017.

naslov članka uopće nema veze s tekstom, samo aluzije. inače automatski samokres c96 je fenomenalno oružje i negdje sam čitao da je vaš veliki vojskovođa churcil s njim u ruci pobio 20ak nenaoružanih crnaca u africi, dakle zločinac i ubojica, a o njegovom poznavanju vojne taktike sve govori iskrcavanje na normandiju, to nebi napravio ni sumanut čovjek (zatrpavanje atlantika brodovima i slične stvari)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije