IZ NOVOG BROJA

Maršal Turenne - vojnički genij francuskog "velikog stoljeća"

Wikimedia Commons
13.09.2021.
u 09:11

Proživio je dugu i bogatu karijeru, boreći se u svim ratovima koje je Francuska vodila u ono vrijeme, da bi naposljetku bio i počašćen titulom maršala Francuske, koju je nosio i njegov otac.

Maršal Turenne, jedna od najznačajnijih figura franuske vojne povijesti, rame uz rame sa svojim suvremenikom, princom od Condea, kao i jedan od onih vojskovođa koje je Napoleon uvrstio u red najboljih u povijesti, svoju je vojničku službu započeo još kao adolescent.

Proživio je dugu i bogatu karijeru, boreći se u svim ratovima koje je Francuska vodila u ono vrijeme, da bi naposljetku bio i počašćen titulom maršala Francuske, koju je nekoć nosio i njegov otac, Henri (Henrik) de la Tour d’Auvergne, vojvoda od Bouillona i vikont od Turennea (1555. – 1623.)

Podrijetlo i mladost

Obitelj Tour d’Auvergne bila je glasovita protestantska obitelj, rodbinski povezana s nizozemskim Oranžima i kao takva, jedna od predvodnika hugenotske stranke u Francuskoj. Francuski kralj Henrik IV. dao je Henri de la Tour d’Auvergne, vojvodi od Bouillona i vikontu od Turennea, titulu maršala Francuske 1592. zbog podrške koju mu je pružio u građanskom ratu između francuskih protestanata i katolika. Neuspjeh jedne zavjere iz 1602. stajao ga je progonstva iz Francuske, a vratio se nakon nekoliko godina pod uvjetom da bude ograničena dotad značajno široka autonomija njegovog vojvodstav Bouillon.

Nakon atentata na kralja, vojvoda je ušao u regentsko vijeće, no brzo je bio istisnut zbog neprijateljstva prema kraljici udovici Mariji Medici i njezinim miljenicima. Umro je 1623. godine, u jeku Richelieuvog sukoba s hugenotskim snagama.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. rujna 2021.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije