Hrvatska povijest

Marmontov rat u Lici i Dalmaciji 1809. godine

Marmontov rat u Lici i Dalmaciji 1809. godine
Vojna povijest
06.12.2012.
u 19:04

Peta protunapoleonska koalicija pokrenula je rat protiv francuskog cara kako bi ga oslabila

U proteklih nekoliko godina u nizu obljetnica navršilo se dva stoljeća od utemeljenja francuske imperijalne vlasti na ovim i širim prostorima. I u povijesti Prvoga francuskog imperija i u povijesti cijeloga ovog prostora bile su to uistinu kratkotrajne epizode. Ipak, one su trajno, sve do danas, bile kontroverzan motiv u povijesnom sjećanju i pamćenju svih ljudskih zajednica njihovih baštinica.
Kada je Napoleon u svibnju 1804. postao francuski car, to je u Beču izazvalo strah zbog mogućeg zahtjeva za krunom svetoga rimskog cara. Habsburška dinastija nije mogla računati na siguran izbor na to prijestolje, jer većina njemačkih kneževa više nisu bili rimokatolici, nego protestanti, a na mnoge od njih neposredno je utjecao Napoleon. Napoleon je u srpnju 1806. stvorio profrancuski Rajnski savez kojem je pristupilo 16 njemačkih kneževa. Tako je prestalo postojati Sveto Rimsko Carstvo i Franjo II. (I.) bio je prisiljen odreći se časti posljednjega svetoga rimskog cara njemačke nacije.
U želji da obuzdaju i ograniče moć francuskoga cara, europske zemlje predvođene Habsburškom Monarhijom stvorile su Petu protunapoleonsku koaliciju i 1809. pokrenule novi rat. Zaokupljenost Francuske ratom u Španjolskoj, gdje su nakon lakih pobjeda francuski vojnici zapali u krvave i okrutne borbe sa španjolskom gerilom, davala je saveznicima optimističnu prognozu. Austrija je 9. travnja 1809. objavila rat Francuskoj. Bojišnica se protezala od Španjolske i Italije na jugu do Poljske i Njemačke na sjeveru. Glavna bojišta i najveća koncentracija snaga bili su u Bavarskoj i Sjevernoj Italiji.
Međutim, razvoj događaja nije išao na ruku habsburških vojnih zapovjednika. Njihove snage potisnute su iz Bavarske prema širem području Beča i tamo su se trebale odigrati sudbonosne bitke ovoga rata. Zbog toga dolazi do habsburškog povlačenja iz Italije, a usput je i Marmont krenuo iz Dalmacije prema Beču kao pojačanje francuskim snagama. Da bi ga spriječili u ovim namjerama, protiv njega će se na području sjeverne Dalmacije i Like boriti hrvatske krajiške pukovnije. Glavne bitke ovoga pohoda odvijale su se u dolini rijeke Zrmanje na području sjeverno od Knina, u blizini Gračaca, Gospića i Brinja. Krajiške su postrojbe u ovim bojevima iskazale zavidno junaštvo i otpor, bez obzira što se uglavnom radilo o neopremljenim i neuvježbanim starcima i dječacima, jer su elitne krajiške postrojbe već sudjelovale u habsburškom pohodu u Italiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije