IZ NOVOG BROJA

Makedonija na povijesnoj prekretnici

www.irishtime.com
13.11.2018.
u 07:41

Referendumski rezultati od 30. rujna 2018. godine Makedoniju su opetovano postavili na prekretnicu. Možda i najozbiljniju od stjecanja neovisnosti prije tri desetljeća.

Referendumski rezultati od 30. rujna 2018. Makedoniju su opetovano postavili na prekretnicu. Možda i najozbiljniju od stjecanja neovisnosti prije tri desetljeća.

Uz duboko ukorijenjene etničke podjele (albansko-makedonske), rezultati su očigledno učvrstili političke podjele i društveni raskol. Makedonija se nalazi na prekretnici između nacionalnoga jedinstva i nacionalnoga raskola, između političkoga jedinstva o nacionalnim interesima i političke fragmentacije, između puta euroatlantskoga integriranja i izolacije, između izvjesne euroatlantske stabilnosti i neizvjesne i turbulentne balkanizacije, između statusa stabilnoga subjekta međunarodne sigurnosti i objekta geostrateških razračunavanja regionalnih i globalnih sila.

Na savjetodavni referendum o putu u EU i NATO te prihvaćanju promjene službenoga imena države izišlo je 36,89 posto (667 000) državljana s pravom glasa, od čega je njih 91,46 posto ili 607 000 glasalo „za“. Ustavnopravno nevažeći referendum time je dao legitimitet referendumskomu pitanju. To je točka na „i“ makedonskim društvenim podjelama kao rezultat nastavka političkih podjela. Prethodno se i makedonski parlament (Sobranje) podijelio. Od 120 zastupnika njih 68 podržalo je održavanje referenduma. Ništa manju podjelu nije izazvao ni bojkot referenduma koji su proveli makedonski predsjednik i oporbene stranke s ambivalentnim stajalištem o podršci euroatlantskomu integriranju i protivljenju sporazumu s Grčkom.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2018.


 

Komentara 1

LY
LynneWright
19:09 20.11.2018.

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>>> www.WebJob.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije