IZ NOVOG BROJA

Luk i strijele "Kanja vs Hunter"

Muzej Domovinskoga rata u Splitu
25.01.2021.
u 10:57

Među doniranim predmetima tragično poginulog pukovnika HV-a Gorana Kliškića, o čemu smo pisali u prošlome broju VP-a, posebno se ističe luk sa strijelama koji je izradila tvrtka Vilok.

U prošlome broju pisali smo o donaciji predmeta koji su pripadali pokojnomu zapovjedniku Diverzantskoga voda 4. gardijske brigade Hrvatske vojske – pukovniku Goranu Kliškiću.

Predmete je Muzeju Domovinskoga rata u Splitu donirao Goranov otac Ratomir Kliškić kao prvu donaciju muzeju uopće. Donaciju čine različiti predmeti, poput vatrenoga i hladnoga oružja, vojnih uniformi, odlikovanja i osobnih predmeta koje je Goran Kliškić koristio tijekom Domovinskoga rata prije tragične pogibije 1992. godine kod mosta na Bistrini. Među doniranim predmetima posebno se ističe luk sa strijelama koji je izradila tvrtka Vilok, a radi se o modelu „Kanja vs Hunter“. Kada se spomene oružje suvremenoga vojnika, uglavnom se pomisli na pušku, samokres, strojnicu ili neko drugo vatreno oružje, kojim je uostalom i naoružana svaka suvremena vojska svijeta, ali određeni vojni zadatci ponekad zahtijevaju upotrebu oružja posebnih tehničkih značajki i mogućnosti, poput luka ili samostrela. Luk sa strijelama jedno je od najstarijih oružja u povijesti čovječanstva, a služio je i služi za ratovanje i za lov, a danas se koristi i u streličarskim natjecanjima.

Kroz povijest se javljao u svim veličinama i oblicima kod različitih naroda te se izrađivao od različitih materijala. Tijekom stoljeća razvijeno je više vrsta lukova, a danas razlikujemo tri vrste modernoga luka: dugački luk, dvostruko zakrivljeni luk i složeni luk.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 8. siječnja 2020. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije