IZ NOVOG BROJA

Ludilo u džungli

Horizon Pictures
30.07.2019.
u 09:44

Maestralno producirana ratna drama iz davne 1957., „Most na rijeci Kwai“ zadržava fokus na britanskom i japanskom pukovniku koje gradnja burmanske željeznice tjera na prkos i okrutnost u neizdržljivim uvjetima.

Ludilo! ... Ludilo!” su riječi kojima završava britanska ratna drama “Most na rijeci Kwai” i pomalo previše ekspresivno nam nudi ludilo kao poantu filma. Ali kako drugačije opisati postupke glavnih aktera: britanskog pukovnika koji želi izgraditi savršeni most za neprijatelja, japanskog zapovjednika kampa koji se mora osloniti na neprijatelja kako bi izgradio most, te u konačnici ratnog zarobljenika koji se protiv svoje volje vraća u taj pakao kako bi srušio taj isti most?

“Most na rijeci Kwai”, snimljen davne 1957. sa za to vrijeme vrlo izdašnom produkcijom, jedan je od rijetkih filmova takve vrste u kojima je vrlo malo akcije i sa fokusom na vrlo specifičnim i ludim individuama koje je rat u potpunost promijenio ili dopustio da njihova ludost dođe do izražaja. Ovaj dobitnik 7 Oskara je bio veliki hit po izlasku, te uz „Lawrencea od Arabije“ i „Doktora Živaga“ spada među najbolja ostvarenja britanskog velikana Davida Leana.

Gradnja mosta preko rijeke Kwai sudbonosna je za tri glavna lika: pukovnika Nicholsona, zapovjednika zarobljeničkog kampa Saitoa i bojnika Shearsa. Nicholson (glumi ga uvijek genijalno karizmatični Alec Guinness) stiže u japanski zarobljenički kamp u Šri Lanki sa svojom satnijom od još stotinjak britanskih zarobljenika.

Kampom upravlja okrutni i oštri Saito (Sessue Hayakawa) koji sprovodi brutalnu radnu etiku za sve zarobljenike. U kampu je već jako dugo zarobljen bojnik Shears (William Holden), koji poznaje napamet sve procedure kampa i može predvidjeti Saitove poteze. Odmah po dolasku novih zarobljenika postaje jasno da je sukob Nicholsona i Saita neizbježan. Saito ima naređenje da izgradi željeznički most preko rijeke Kwai za prugu koja bi spajala Rangoon i Bangkok i ima vrlo kratak rok i limitirani broj zarobljenika za taj zadatak.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2019.          


 
Ključne riječi

Komentara 1

VV
Vidoviti_Vidoje
13:59 07.08.2019.

Stoji u članku... "Nicholson (glumi ga uvijek genijalno karizmatični Alec Guinness) stiže u japanski zarobljenički kamp u Šri Lanki" ...Šri Lanka?! Nisam neki vrli geograf, ali ipak... nema Šri Lanka veze sa radnjom filma, radnja filma se odvija u Burmi,, odnosno Mianmaru, po novom! Hmm, valjalo bi proveriti neke banalne činjenice bar, prije objave članka, jel' tak gospon Brzić :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije