IZ NOVOG BROJA

Little Boy

Wikimedia Commons
24.08.2020.
u 10:06

U prvoj polovici 1945. godine američki su se vojnici iskrcali na otok Iwo Jimu i nakon dugotrajnih i žestokih borbi svladali su tamošnji japanski garnizon.

U prvoj polovici 1945. godine američki su se vojnici iskrcali na otok Iwo Jimu i nakon dugotrajnih i žestokih borbi svladali su tamošnji japanski garnizon. Nakon iskrcavanja Amerikanaca na Okinawi donesena je odluka da će se Japan prisiliti na predaju upotrebom novoga oružja – atomske bombe. Dana 31. srpnja 1945. SAD je pripremio uransku bombu „Little Boy“, tešku četiri tone, te je 6. kolovoza u 2:45 bombarder „Enola Gay“ krenuo prema Hirošimi. Umjesto uobičajenoga tereta, u svome spremištu nosio je samo jednu bombu koju je u 8:15 izbacio. Bomba „Little Boy“ izazvala je nezamislivo razaranje i patnje među lokalnim stanovništvom te je poginulo između 70 i 80 tisuća ljudi, a od posljedica još 70 tisuća. Kako bi spriječio daljnje bombardiranje, Japan se odlučio za bezuvjetnu kapitulaciju, čime je završen Drugi svjetski rat.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u kolovozu 2019.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije