Poslijeratna Europa

Lički Hrvat u ruskom građanskom ratu

Lički Hrvat u ruskom građanskom ratu
Foto: Vojna povijest
1/2
07.05.2012.
u 22:31

Na buvljaku u zagrebačkom Jakuševcu našle su se bačene u smeće četiri fotografije na kojima je bivši habsburški časnik Marko Šarić, rodom iz Lovinca u Lici, snimljene u Rusiji, u Sibiru, 1919. godine

Možete li zamisliti veće sreće no kada majka nakon nekoliko godina izbivanja dočeka povratak sina koji je nestao u dugogodišnjem ratu? Upravo se takva sreća može uočiti analiziranjem jedne fotografije i rukopisnih natpisa na njoj. Naime, autor članka nedavno je u Zagrebu nabavio dvije velike uokvirene fotografije i još dvije manje neuokvirene koje su sve pripadale bivšem habsburškom časniku čije je prezime bilo Šarić, a podrijetlom je iz Lovinca u Lici. Bile su bačene na smeće i otkupljene na buvljaku u Jakuševcu, blatnjave i prljave, i to iz druge ruke. Sve četiri snimljene su u Rusiji, u Sibiru, 1919. godine, u vrijeme ruskoga građanskog rata.

Prva fotografija snimljena je vjerojatno u jesen 1919. u nekom od sibirskih gradova pod nadzorom vojske admirala Aleksandra Vasiljevića Kolčaka (1873.-1920.) tadašnjega vođe protukomunističke bjelogardejske vojske. Ona prikazuje skupina ruskih časnika različitih rodova i službi ruske carske vojske, a među njima i dvojicu Hrvata, pripadnika 1. jugoslavenskoga puka „Matija Gubec“. Radi “monumentalnosti“ likovi su uokvireni s jednim motorkotačem na lijevoj i automobilom na desnoj strani. Vjerojatno je riječ o skupštini vojničkih delegata. Na toj je fotografiji poručnik Šarić peti stojeći lik s lijeve strane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije