PRVI SVJETSKI RAT

Krvava bitka za Langemarck u Flandriji

Pinterest screenshot
16.08.2017.
u 15:14

Do kraja rujna, Britanci su uspjeli kontrolirati prostor sve do istočnog dijela Ypresa, a Haig je natjerao svoje zapovjednike da nastave napad prema Passchendaeleu.

Dana 16. kolovoza 1917. godine, u novom napadu u sklopu savezničke ofenzive koja je krenula krajem srpnja u belgijskoj regiji Flandriji (3. bitka za Ypres, Passchendaele), Britanci su zauzeli selo Langemarck, piše History.

Ambiciozna i pomno isplanirana ofenziva čiji je idejni začetnik bio vrhovni zapovjednik Sir Douglas Haig, započela je 31. srpnja kada su započeli britanski i francuski napadi na njemačke položaje blizu sela Passchendaele u Flandriji. Nakon relativno uspješnog početka operacije, velike i teške kiše i blato zaustavile su savezničko pješaštvo i topništvo. Ofenziva je nastavljena tek u drugom tjednu kolovoza. Dana 16. kolovoza kod Langemarcka, zapadno od Passchendaelea, nakon četiri dana bitke Britanci su odnijeli pobjedu. To je bila zapravo pirova pobjeda zbog velikih žrtvi.

Iako je njemački protunapad vratio gotovo sve izgubljeno kod Langemarcka, britanske su snage ponovno bile u u napadu korištenjem tenkova. Do kraja rujna, Britanci su uspjeli kontrolirati prostor sve do istočnog dijela Ypresa, a Haig je natjerao svoje zapovjednike da nastave napad prema Passchendaeleu. Nakon što se ofenziva rastegnula do listopada, savezničke su postrojbe bile itekako slabije jer su Nijemci ojačali svoje položaje u regiji rezervnim postrojbama koje su stigle s Istočnog bojišta.

Nakon što su kanadske i britanske postrojbe zauzele Passchendaele 6. studenoga 1917. godine, Haig je opozvao ofenzivu te objavio javnosti pobjedu. Britanci su ukupno imali 310.000 žrtava, dok je na njemačkoj strani bilo 260.000. Nakon navedenih događaja, 3. bitka za Ypres smatra se jednom od najskupljih i najkontroverznijih ofenziva Prvoga svjetskog rata.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije