IZ NOVOG BROJA

Križarski ratovi - Templarski pogled, Politika u Outremeru

Wikimedia Commons
11.07.2018.
u 13:08

Zbog brdovitog područja Sirije i Palestine i budući da su Saraceni bili inteligentniji od kršćana (koristili se golubovima pismonošama, seosko stanovništvo uglavnom muslimansko), templari se nisu mogli lako obraniti od napada.

Andre de Montbrand, koji je bio veliki majstor samo tri godine, umro je 1156., a 1158. njegova nasljednika Bertranda de Blancheforta i još 87 braće i 300 svjetovnih vitezova iz zasjede su napali Saraceni dok su prolazili dolinom Jordana. Tada je Bertrand pao u zarobljeništvo. Zbog brdovitog područja Sirije i Palestine i budući da su Saraceni bili mnogo inteligentniji od kršćana (koristili su se golubovima pismonošama, a seosko je stanovništvo uglavnom bilo muslimansko), templari se nisu mogli lako obraniti od takvih napada. Iako su u određenim situacijama bili neoprezno hrabri i odvažni, jer su bili uvjereni da ih čuva Bog, s vremenom su postali mnogo oprezniji u borbama. Iz dotadašnjeg su iskustva naučili da su i Saraceni vrlo vješti borci koji često lukavo iskorištavaju nepromišljenu hrabrost Franaka. Znali su da se moraju držati zajedno u slučaju napada strijelaca i u obruču, zanemarujući iskušenja kojima su ih vabili simulirani bjegovi, očuvati solidarnost i zajedništvo sve dok neće moći krenuti u napad sigurni da udaraju u glavno neprijateljsko tijelo.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije