IZ NOVOG BROJA

Križarski rat protiv albigenza

Wikimedia Commons
17.01.2019.
u 09:26

Ovaj rat koji je trajao gotovo 40 godina danas je poznat pod nazivom Albigenška križarska vojna (1209. – 1229.). Bio je to križarski pohod u pravome smislu te riječi i zazvao ga je sam papa.

Drugi veliki sukob među kršćanima, neposredno nakon osvajanja Bizanta (1204.), bio je Albigenški križarski rat, koji je dobio ime prema gradu Albiju na jugozapadu Francuske (pokrajina Languedoc). Godine 1209. vojska sastavljena od približno 30 000 vitezova i pješaka iz sjeverne Europe poput vihora je provalila u Languedoc, brežuljkasto sjeveroistočno podnožje Pireneja u današnjoj rancuskoj.

U ratu što je uslijedio cijeli se kraj našao opustošen, usjevi uništeni, mjesta i gradovi razoreni, a cjelokupno je stanovništvo pogubljeno. To je istrebljenje bilo u tako širokim i jezovitim razmjerima da se može smatrati prvim slučajem „genocida“ u modernoj europskoj  povijesti. Samo je u gradu Beziersu poklano 15 000 muškaraca, žena i djece, a mnogi od njih u samome crkvenom utočištu. Kada je jedan časnik upitao papina izaslanika Arnolda Amalrika kako će razlikovati „heretike“ (katare) od pravovjernih“ (katolika), odgovor je glasio: „Ubijte ih sve! Bog će prepoznati svoje.“ Ovaj citat, koliko god ga često navodili, može biti i izmišljen, no on oslikava fanatični žar i krvožednost počinjenih zvjerstava u ime Boga (točnije Crkve). Isti je papin predstavnik u pismu Inocentu III. u Rim ponosno objavio da „niti jedno godište, spol, ni stalež nisu bili pošteđeni“. 

Nakon Beziersa vojska osvajača pomela je cijeli Languedoc. Pali su Perpignan, Narbonne, Carcassonne, Toulouse. I kuda god su pobjednici prošli, za njima je ostajao trag krvi, smrti i pokolja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 9. siječnja 2019.   


 

Komentara 1

MI
MickieDavis
10:10 04.02.2019.

Google sada plaća $ 17000 do $ 22000 mjesečno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam $ 20544 u mom prvom mjesecu od ovog posla. ---->>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije