IZ NOVOG BROJA

Križarska vojna Fridrika Hohenstaufovca

Foto: Wikimedia Commons
29.04.2019.
u 11:19

U Engleskoj je godine 1222. nametnut porez u korist Jeruzalemskoga Kraljevstva, čiji je prihod trebao novčano poduprijeti križare na putu za Istok. Ivan Brienneski, jeruzalemski kralj, posjetio je 1223. godine Zapad, nastojeći ishoditi pomoć.

Neuspjeh demijetskoga pohoda nije okončao veliki križarski pothvat koji je Inocent III. pokrenuo 1213. godine. Što se ticalo Honorija III., obveze Fridrika II. i dalje su vrijedile.

One su tvorile središnji praktični, kao i simbolički element u papinsko-carskim pregovorima. Fridrik je opetovao svoju predanost 1223. i 1225. godine. Filip II. Francuski zavještao je 150 000 livri za projekt godine 1223., možda iz grižnje savjesti.

Križarska vojna, naime, i dalje se koristila kao sredstvo rješavanja političkih sporova. U Engleskoj je godine 1222. nametnut porez u korist Jeruzalemskoga Kraljevstva, čiji je prihod trebao novčano poduprijeti križare na putu za Istok. Ivan Brienneski, jeruzalemski kralj, posjetio je 1223. godine Zapad, nastojeći ishoditi pomoć. Papinski legati i mjesni biskupi nastavili su propovijedati i okupljati križonoše („crucesignati“); majstor Hubert, koji je 1227. godine novačio u Engleskoj, vodio je pisani registar onih koji su uzeli križ. Prvi put je novi propovjednički red fratara dominikanaca uposlen u Engleskoj pod pokroviteljstvom Petra des Rochesa. U roku od nekoliko godina oni i franjevci zagospodarili su riječju križa („verbum crucis“). Križarske predodžbe i prakse, međutim, bitno su se promijenile u 13. stoljeću. Uzimanje je križa naznačivalo unutarnju duhovnu predanost koja nije bila ograničena samo na određeno vojno pregnuće.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2019.        


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije