SREDNJI VIJEK

Kratke zanimljivosti iz feudalnog života

Srednji vijek
Foto: tremendousinc.com
24.09.2014.
u 21:25

Iz seljačke obitelji poznata je Ivana Orleanska koja je čula unutarnje glasove kako mora zaštiti Francusku od engleske invazije. Obukla se u oklop te povela francusku vojsku u pobjedu početkom 15. stoljeća. Poslije je kao vještica spaljena na lomači.

Plemići su dijelili zemlju između “slabijeg” plemstva. Tako su plemići dobili svoje podanike – vazale. Većina tih vazala postala je toliko jaka da ih kraljevi nisu mogli kontrolirati. Do godine 1100. neki grofovi imali su dvorce koji su bili slične veličine kao kraljevi veliki dvorci; mogli su biti ozbiljna prijetnja ako nisu bili zadovoljni kraljem ili njegovom vladavinom.

Godine 1215. engleski grofovi utemeljili su savezništvo koje je natjeralo kralja Johna da potpiše dokument “Magna charta libertatum”. Novi dokument nije davao veća prava običnom puku nego je smanjivao kraljevu moć oporezivanja te je uveden obvezni sudski postupak prije neke kazne. To je bilo prvi put da je engleski monarh došao “pod zakon”.

Seljački život

Seljaci su radili na imanju te proizvodili dobra za glavara i njegove potrebe. Ova zamjena nije baš pomagala podanicima. Bili su jako oporezivani te su morali predati većinu svojih dobara. Seljaci čak nisu “pripadali sami sebi”, prema srednjovjekovnom zakonu. Glavari su, u bliskom srodstvu s Crkvom, uveli uloge sudaca kako bi lakše provodili zakone na svojim imanjima.

Uloga žena

Ne bi trebalo čuditi da su žene, bile one iz plemićkih ili seljačkih obitelji, imale jako tešku ulogu. Najviše su bile vezane za domaćinstvo. Kuhanje, pravljenje kruha, krojenje te učenje kako koristiti oružje bile su samo od nekih vrlina koje su tada posjedovale. Također su i lovile te se borile u bitkama kako bi obranile svoj dom i dvorac. Neke srednjovjekovne žene imale su i druga zanimanja. Radile su u kovačnici, trgovini i ljekarnama. Ostale su radile u kreativnim sredinama – glazba, ples, slikanje, pisanje.

Neke su žene bile i vještice, sposobne da nanose bol, ali i liječe. Ostale su postale časne sestre te su podarile svoj život Bogu i ostale duhovnim stvarima. Poznate žene srednjeg vijeka bile su: Christine de Pisan, opatica i glazbenica Hildegarda iz Bingena, Eleanor od Akvitanije – zaštitnica umjetnosti. Iz seljačke obitelji poznata je Ivana Orleanska koja je čula unutarnje glasove kako mora zaštiti Francusku od engleske invazije. Obukla se u oklop te povela francusku vojsku u pobjedu početkom 15. stoljeća. Poslije je kao vještica spaljena na lomači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije