VOJSKE SVIJETA

Kopnena vojska Kraljevine SHS/Jugoslavije 1918–1941.

Vojska SHS
Foto: Bernard Kralj
21.06.2016.
u 13:17

Vojska nove države nastajala je postupno te se tek od 1. veljače 1919, kad su stvorene Dravska divizijska oblast u Ljubljani i Savska divizijska oblast u Zagrebu, može govoriti o Vojsci Kraljevine SHS

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca nastaje 1. prosinca 1918. godine združivanjem Kraljevine Srbije (kojoj su se već priključile Crna Gora i Vojvodina) i Države Slovenaca, Hrvata i Srba koja je stvorena okupljanjem južnoslavenskih krajeva bivše Austro- Ugarske Monarhije. Vojska nove države nastajala je postupno te se tek od 1. veljače 1919. godine, kad su stvorene Dravska divizijska oblast u Ljubljani i Savska divizijska oblast u Zagrebu, može govoriti o Vojsci Kraljevine SHS. Nova vojska bila je raznoliko odjevena. Srpska sastavnica vojske slijedila je odjevne propise iz 1911. godine, s tim da je mnogo vojnika bilo opskrbljeno francuskim, britanskim ili američkim odorama i američkom opremom. Postrojbe Narodne vojske Države Slovenaca, Hrvata i Srba bile su opremljene austro- ugarskim odorama, na koje su stavljane hrvatske (slovenske, srpske) trobojke u obliku ružica...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 4. lipnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
13:58 23.06.2016.

Vojska u šajkačama. Servis velikosrpskih ideala.

DU
Deleted user
16:35 23.06.2016.

U oficirski kadar te vojske nisu smjeli biti Precani.Svi oni koji su dolazili sa Austro-Ugarskog podrucja zvali su se Precani,bez obzira kojem je narodu pripadao.Tako je bilo i u policiji,carini,posti i zeljeznici.Kasnije je to postepeno nestajalo ali dominacija jednog narodaoda uvjek je bila prisutna.

ST
Stormbringer
15:05 22.06.2016.

To je bio britansko-francusko-američki eksperiment koji je završio prije nego što je počeo. Ta "vojska" shs kao i jna raspala se 'ko stara šlapa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije