IZ NOVOG BROJA

Konjičke pukovnije Hrvata u Habsburškoj vojsci (1618.-1700.)

Austrijska nacionalna knjižnica, digitalna zbirka
09.06.2021.
u 09:37

Kako je čak i ova vojska imala nedostatak lakih konjanika, počela je u svojim redovima formirati odrede hrvatskih konjanika, koji će sudjelovati u svim važnijim bitkama.

Osnivanje prvih konjičkih pukovnija, poznatih pod zajedničkim imenom Hrvati (Krawaten, ponegdje i Crabaten), počelo je zbog posebnih vojnih potreba Habsburgovaca na početku Tridesetogodišnjega rata.

Ubrzo nakon početka otvorene pobune čeških staleža i proglašenja falačkoga kneza Fridrika V. za kralja, počele su se podizati protestantske vojske koje su opasno zaprijetile i samome Beču, s obzirom na to da car Ferdinand II. (1619. – 1637.) nije raspolagao vlastitom vojnom silom kojom bi im se suprotstavio. Ovisio je o pomoći vojske Katoličke lige, kojoj je glavni sponzor bio ćudljivi bavarski izbornik Maksimilijan I., a glavni general Johann Tserclaes, grof Tilly. Kako je čak i ova vojska imala nedostatak lakih konjanika, počela je u svojim redovima formirati odrede hrvatskih konjanika, koji će sudjelovati u svim važnijim bitkama ovoga rata, već od samoga njegova početka, a to će se nastaviti i u narednim ratovima Habsburgovaca do kraja 17. stoljeća, kako na bojištima jugoistočne Europe protiv Osmanlija tako i na zapadnoueropskima, u prvome redu protiv Šveđana i Francuza.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2021.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije