NA DANAŠNJI DAN

Konačna britanska pobjeda kod Passchendaela

Wikimedia CC
06.11.2017.
u 16:40

Saveznici su uspjeli osloboditi veliki dio okupiranog područja ali je ofenziva usporena zbog velike kiše i blata.

Nakon tri mjeseca krvave borbe, završila je Treća bitka za Ypres na današnji dan 6. studenoga 1917. godine. Pobijedile su britanske i kanadske postrojbe kod belgijskog sela Passchendaela, piše History.

Treća bitka za Ypres je započela 31. srpnja 1917. godine pod vodstvom britanskog šefa stožera Sir Douglasa Haiga. Nakon velike savezničke ofenzive pod vodstvom Francuza prošlog svibnja 1917. godine, Haig je odlučio da će pokrenuti još jedan napad iste godine jer je vjerovao da je Njemačka na rubu totalnog raspada. Saveznici su uspjeli osloboditi veliki dio okupiranog područja ali je ofenziva usporena zbog velike kiše i blata.

Do kraja rujna, Britanci su uspjeli zadržati kontrolu istočno od grada Ypresa. Iz istog područja je Haig natjerao svoje zapovjednike da nastave napadati prema predjelu Passchendaele, 10 kilometara dalje. Nakon što je bitka ušla u treći mjesec, Nijemci su uspjeli ojačati svoje položaje zbog snaga koje su stigle s Istočnog bojišta. Kako ne bi ispustio pobjedu iz svojih ruku, Haig je zapovjedio još tri velika napada na Passchendaele krajem listopada.

Dana 30. listopada, kanadske postrojbe pod vodstvom Britanaca uspjele su se probiti u selo. Odbačene su gotovo istog trenutka, a krvoproliće je bilo nevjerojatno. Nakon velikih manje uspješnih i neuspješnih napada, 6. studenoga su britanske i kanadske postrojbe uspjele zauzeti Passchendaele te su generali opozvali svoje vojnike proglasivši pobjedu. Britanske su snage tada već bile istrošene nakon velike i duge ofenzive. Uz 275.000 ranjenih i 70.000 mrtvih na britanskoj strani i 260.000 žrtava na njemačkoj strani, Treća bitka za Ypres pokazala se kao najskupljom i najkontroverznijom savezničkom ofenzivom Prvoga svjetskog rata.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije